”King of Pop” har lämnat oss

Drabbades av hjärtstillestånd i sitt hem i Los Angeles

En av världens största popstjärnor, Michael Jackson, har avlidit efter en hjärtattack.

Han blev 50 år gammal.

– Jag är så ledsen och omtumlad av alla känslor, säger Michael Jacksons ex-fru Lisa Marie Presley, enligt AP.

Michael Jackson, 50, drabbades av hjärtstillestånd vid lunchtid på torsdagen.

SOS fick larmsamtalet från Jacksons hem i Holmby Hills i Los Angeles klockan 12.21 lokal tid (21.21 svensk tid).

– När ambulanspersonalen anlände såg de att hjärt-lungräddning redan utfördes av någon i hemmet. (Jackson) andades inte, säger en talesman för Los Angeles brandkår, till E Online.

Han fördes i ambulans under hjärt-lungräddning till UCLA Medical Center i Los Angeles.

"Heroiska insatser"

När Jackson kom fram till sjukhuset klockan 13.14 låg han i djup koma.

Michaels bror Jermaine Jackson säger att sjukvårdspersonalen gjort heroiska insatser för att rädda hans bror.

– Han personliga läkare, som var med honom (i hemmet), försökte återuppliva min bror, liksom ambulanspersonalen, sade Jermaine vid en presskonferens från sjukhuset några timmar efter att brodern avlidit.

– Ett team med väldigt rutinerade läkare, inklusive akutläkare och kardiologer, försökte återuppliva honom i över en timme – men de lyckades inte.

Jackson dödförklarades 14.26 lokal tid. Kroppen fördes sedan i helikopter till USC Medical Center för obduktion.

"Jag fick säga adjö"

Frank DiLeo, Jacksons manager och vän i över 30 år, fanns med Jackson på sjukhuset. Enligt vissa uppgifter var han även hemma hos honom när han kollapsade.

– Jag fick kyssa honom och säga adjö. Jag förlorade en väldigt kär vän. Någon som jag beundrade, någon som var den största talangen som jag någonsin har stött på eller jobbat med, säger DiLeo till Los Angeles Times.

Popstjärnan lämnar tre barn efter sig. Han har sonen Prince Michael, 12, och dottern Paris Katherine, 11, tillsammans med sjuksköterskan Deborah "Debbie" Rowe.

Jackson har även ytterligare en son, Prince Michael II, som kallas för "Blanket", född 2002. Vem som är modern till honom är okänt.

– Jag är så ledsen för hans barns skull, som jag vet var allting för honom och för hans familj, säger Michael Jacksons ex-fru Lisa Marie Presley, enligt AP.

Polisutredning

Los Angeles kriminalpolis har inlett en utredning om dödsfallet – även om de betonar att de inte funnit någonting som tyder på att något brott har begåtts. Polisen ska enligt Los Angeles Times hålla förhör med Jacksons släktingar, vänner och läkare för att fastställa vad hur han avled.

Enligt CNN, som pratat med Michaels bror Marlon Jackson, hade stjärnan klagat på att han kände sig sjuk kvällen innan.

– Jag pratade med Frank DiLeo, Michaels manager. Frank sa att Michael hade klagat på att han inte mådde bra. Han ringde honom för att säga att han inte mådde bra, säger Marlon Jackson till CNN.

– Michaels läkare kom för att besöka honom och Frank sa "Marlon, från i går kväll tills i morse så vet jag inte vad som hänt."

Sjukdomsrykten och skulder

Michael Jackson har sedan länge omgärdats av sjukdomsrykten.

Tidigare i år kom rapporter om att Jackson tänkte skjuta upp konserterna i London i sommar och höst på grund av sjukdom. Jackson hade 50 konserter inplanerade i Londons O2 Arena, den första den 13 juli.

Samtidigt hade stjärnan en privatekonomi som låg i ruiner.

Michael Jackson hade skulder på 500 miljoner dollar, motsvarande cirka 4 miljarder kronor, skrev Wall Street Journal den 13 juni i år. Värdet på stjärnans största tillgångar – bland annat rättigheterna till 251 Beatles-låtar och till hans egna låtar – översteg dock troligen skulderna, enligt tidningens källor.

De inplanerade konserterna i London skulle inbringa upp till 50 miljoner dollar, och om turnén utvidgades till Europa, Asien och Nordamerika skulle den ha kunnat inbringa totalt 400 miljoner dollar, cirka 3,2 miljarder kronor, uppgav källor för tidningen.

Enligt flera rapporter hade Michael Jackson också drabbats av hudcancer, något som dementerades.

Författaren Ian Helperin släppte förra året en biografi om popstjärnan där han påstod att han led av brist på Alpha-1 antitrypsin – en genetisk lungsjukdom som kan leda till döden.

Tidigare 2008 fotograferades han i en rullstol – oförmögen att gå själv.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln