”Så som i himmelen” håller världsklass

Mäktig musikal om musikens makt

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Så som i himmelen
Oscars, Stockholm. Musikal av Kay och Carin Pollack, Fredrik Kempe, Edward av Sillén. Regi Markus Virta, med Philip Jalmelid, Tuva Børgedotter Larsen, Malena Ernman, Sara Jangfeldt, Björn Kjellman, Anders Ekborg, Christopher Wollter, Linus Eklund, Rikard Björk.

Längd: 3 timmar inklusive paus.

En mäktig musikal om musikens makt.

Imponerande genombrott för Philip Jalmelid och Tuva Børgedotter Larsen. Omgivna av en massa skickliga artister.

När första aktens final byggs upp mot ”Gabriellas sång” med Malena Ernman är det världsklass.

Och det finns mycket att glädjas åt.

Inte minst att det finns så många andra känslor än glädje och kärlek. Spelplatsen är lilla norrländska byn Ljusåker och där bor alla sorter vars historier berättas. Christopher Wollter är brutalt trovärdig som den hustrumisshandlande Conny som förtrycker Malena Ernmans rollfigur Gabriella. Anders Ekborg är utmärkt som prästen Stig vars hustru Sara Jangfeldt till sist tröttnar på hans hycklande.

Även snacksalige entreprenören Arne (Björn Kjellman) är en mobbare. Men det finns goda människor också och många roliga repliker.

Till allt detta har Fredrik Kempe skrivit sånger av alla de slag. Det är en rik musikal med många låtar man vill höra igen. Här finns också en del effektiva ordlösa körnummer, och en fint använd ”Stilla natt”.

När världsdirigenten Daniel återvänder till sin barndoms by och blir körledare förändras många liv. I upptakten ser vi honom som musikaliskt geni som kollapsar i 39-årsåldern. Philip Jalmelid spelar honom som ett chockskadat barn, en som nu enbart vill lyssna men öppnar andras öron och hjärtan. Han kan allt om musik, men är tondöv för kärleken.

Tuva Børgedotter Larsen har självlysande charm som Lena, den optimistiska och hyggliga som sprider värme åt många. Hon är skicklig både i sång och spel.

Alla är de utmärkta sångare och de får härliga nummer att bita i. Koreografi, kostym, scenografi - allt är proffsigt och imponerar.

Det går att lista många som gör starka insatser i den här känslorika musikteatern. Som är skickligt berättad hela vägen.

”Såna som du hör inte hemma här” får Daniel höra av de inskränkta i byn. Men musiken tystar mobbarna. Musiken frigör och förenar.

”Så som i himmelen” är en svensk klassiker som bör få långt liv.

Publisert:

LÄS VIDARE