Swefilmer läggs ner

Spekulera inte – det här vet vi om Swefilmer-fallet

Av: 

Matias Rankinen

NÖJE

Nöjesbladet nystar i faktan

Nyheten om Swefilmer-fallet slog ner som en bomb i går – och internet är fullt av spekulationer.

Nöjesbladet reder ut de fakta som finns hittills.

Vilka är misstänkta?

Två personer har häktats.

Den ena är Ola Johansson, som själv berättar om häktningen på sin YouTube-kanal. Han häktades i början av juli och satt i häkte i 90 timmar, säger han själv. Han är misstänkt för upphovsrättsintrång.

Den andra personen är en utländsk medborgare som utöver misstankarna om upphovsrättsbrott dessutom är misstänkt för grovt penningbrott. Den personen är häktad i sin frånvaro och inte ens hans advokat har fått tag i honom.

– Jag har ingen aning om var han är, säger Gunilla Johansson till Nöjesbladet.

Vad kan personerna bakom sajten få för straff?

Ola Johansson kan få högst två år i fängelse, eftersom det är maxstraffet för upphovsrättsintrång i Sverige. Det är inte omöjligt att åklagarna skulle kunna försöka driva det som något slags stöldbrott i stället, även om ingenting tyder på det just nu.

– Men om man kan få det här omformulerat som något annat än just upphovsrättsintrång skulle man med nuvarande lagstiftning kunna hamna på sex år som maxstraff, säger Marianne Levin som är professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Grovt penningstvättsbrott, som den andra personen är misstänkt för, är ett brott som ger fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

På internet har rykten spridits i rekordfart om att de misstänkta kommer få 15 års fängelse, vilket jämförs med att Hagamannen häromdagen släpptes efter nio år bakom galler – i enlighet med svensk praxis.

Det är alltså inte sant – ingen som gör sig skyldig till vare sig upphovsrättsbrott eller stöld kan dömas till 15 års fängelse.

Vad är skillnaden mot Piratebay-målet?

Personerna bakom The Pirate Bay dömdes för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen.

– De som begick brottet var ju alla användarna, säger Marianne Levin.

De misstänkta i Swefilmer-fallet är misstänkta för själva upphovsrättsbrottet.

Vad kommer hända med de misstänkta?

Det vet ingen eftersom rättegången inte har varit än. Men Marianne Levin tror att de har fängelsestraff att vänta.

– Jag tror att de åker in om de kan få fast dem, absolut. The Pirate Bay tycker jag var mycket mindre allvarligt på alla sätt. Jag förstår inte varför de (personerna bakom Swefilmer, reds. anm.) skulle klara sig med böter och skadestånd, jag tycker det här är mycket större, säger hon.

– Det här har de ju också gjort med något ekonomiskt vinningssyfte, jag är fortfarande osäker på om The Pirate Bay hade vinningssyfte. De lajade omkring och var arga på samhället och regeringen och sådär. Det här är ju något annat.

Hur mycket har personerna bakom Swefilmer tjänat på sajten?

Enligt åklagarens så kallade framställan om kvarstad har Swefilmer fått intäkter på cirka 12,5 miljoner kronor på annonser mellan november 2013 och juni 2015.

Intäkterna från donationer har varit cirka 900 000 kronor från den 1 januari till 2013 till början av juli 2015.

Både annonsintäkterna och donationerna har betalats ut till den utländska medborgaren som är häktad i sin frånvaro. Rätten har nu fryst 13 miljoner kronor av hans tillgångar.

Men hallå, sajten ligger ju visst kvar!

Ja. Ola Johansson säger själv i filmklippet på YouTube att den släcks ner på fredag.

Men hallå, det finns ju redan en ersättande sajt med en annan adress.

Det enda man kan vara säker på just nu är följande: slår man in swefilmers adress i webbläsaren och klickar på enter så kommer man till en likadan sajt men som har en annan adress.

Det betyder inte att den ”nya” sajten kommer finnas efter fredag. Det betyder inte heller att den kommer tas bort på fredag. Det enda det betyder är att den sajten ligger uppe just nu.

Första gången den ”nya” sajtens adress tycks vara omnämnd på internet är 14 juli, alltså en vecka efter att Ola Johansson häktades.

Är det olagligt att titta på film på Swefilmer och liknande sajter?

Nej, inte det minsta.

– I det här fallet är det helt grönt att titta. Det är en generell regel vi har, man måste få titta och lyssna på allt som flyter omkring här i tillvaron. Men om du förser mig med ett material som är olovligt är det du som begår brottet, säger Marianne Levin.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN – Jätterea på supersäljarna inom TV. Spara tusenlappar. Köp här

Komplett.se

RÖSTA PÅ ROCKBJÖRNEN 2017
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Swefilmer läggs ner