Kom ut som trans – tack vare Skarsgård

Supermodellen Erika Ervin: ”Han fortsatte att behandla mig som kvinna”

De träffades under inspelningen av tv-serien ”Hemlock Grove”.

Nu berättar supermodellen Erika Ervin för Nöjesbladet om samarbetet med Bill Skarsgård - som fick henne att komma ut som transsexuell:

– Han fortsatte att behandla mig som en kvinna, han var en sann gentleman, säger hon.

Hon är världens längsta fotomodell, skådespelerska i mänger av reklamfilmer och har en roll i tv-serien ”Hemlock grove”.

I tisdags kväll kom Erika ”Amazon Eve” Ervin ut som transsexuell i en intervju med Renée Nyberg i TV3:s ”Renées rubriker”.

Att det blev i Sverige som hon valde att först berätta hemligheten om sin bakgrund är ingen slump, berättar hon i en exklusiv intervju med Nöjesbladet. Hon träffade nämligen Bill Skarsgård under inspelningarna av tv-serien ”Hemlock grove”. Där började beslutet att gro.

”Imponerad av Skarsgårds öppenhet”

På grund av sitt kontrakt med tv-serien får Erika ”Amazon Eve” Ervin egentligen inte säga så mycket om sitt samarbete med Skarsgård. Inför Nöjesbladets intervju har hon samrått med sin advokat och kommit fram till att hon ändå kan berätta varför hon bestämt sig för att komma ut:

– Huvudanledningen är att jag blev väldigt imponerad av Bill Skarsgårds öppenhet och förståelse när skådespelarna på ”Hemlock Grove” fick veta. Han är väldigt stilig, men hans vänlighet och mänsklighet blir tydlig först när man träffar honom. Rädslan för att bli avvisad är en mycket kraftfull del av samhällets systemvåld mot personer som jag. Jag antar att det beror på att Sverige är ett väldigt progressivt land och öppet för alla typer av människor från olika bakgrunder. ”Renées rubriker” erbjöd precis rätt format på rätt plats i världen och vid rätt tid för mig att ”Komma ut” med det.

När du säger att ”skådespelarna fick veta” så låter det som att det var något de kom på som du ville hålla hemligt, var det så?

– Först, man måste vara försiktig med ordet hemlig och hemlighet. Det antyder att jag skulle ha lurat någon eller att jag inte varit ärlig mot allmänheten. Jag har ingen skyldighet att diskutera min medicinska historia eller ha det tatuerat på min kropp så att folk inte blir ”lurade”.

”Bill förändrades inte efter att jag berättat”

Men sen förklarar hon:

– På en fest med skådespelarna så berättade jag för allihop. Och Bill Skarsgård fortsatte att behandla mig som en kvinna, han var en sann gentleman, hela tiden oerhört snäll och vänlig. Han förändrades inte alls. Han är en sån sötnos. De flesta av skådespelarna och inspelningsteamet brydde sig inte överhuvud taget.

Att hon väljer att komma ut just nu är inte heller någon slump:

– 2012 och 2013 har varit mina mest framgångsrika år någonsin. Jag är skådespelerska och reklammodell, jag är på väg till en reklamfilmsinspelning just nu. Förut så brottades jag med män för pengar, jag ställde upp på längdmätningsfotograferingar för att kunna försörja mig. Men nu har jag kommit långt i min karriär, så långt att jag inte kan fortsätta utan att berätta det här, säger Erika Ervin.

Sparkades från tv-serie

Att transfobin är verklighet i Kalifornien där hon bor har hon fått känna av.

– Jag fick sparken från en tv-serie när de fick veta min bakgrund. Jag kan inte berätta vilken det var för de betalade mig för hela kontraktet, men alla mina scener ströks. För de vill inte behöva erkänna sin transfobi.

Nu vill hon kunna arbeta utan att behöva vara rädd för att bli ifrågasatt. Men Erika Ervin är också tydlig med vilken typ av roller hon vill ha:

– Jag är kvinna och jag har alltid spelat genetiska kvinnor på tv. Jag tänker inte vara något offer. Jag vill inte spela den typ av roller som Jared Leto gör i ”Dallas buyers club”. Det är den typen av roller vi annars får, jag vill egentligen inte använda ordet vi, men det är rollen som transpersoner får, att vara den tragiska prostituerade transan, offret, monstret, freaket. Jag är en framgångsrik kvinna. Jag tänker inte acceptera någon annan etikett.

Men visst finns det ändå en viss oro för framtiden:

– Blir det plötsligt inga fler uppdrag får jag väl lära mig svenska och flytta till Sverige, säger hon med ett skratt.

This article in english: ”Skarsgård always treated me as a woman”

Publisert: