Christer Lindarws liv en gripande historia

NÖJE

Han skulle aldrig säga det själv.
Men historien om Christer Lindarws liv och karriär i ”Stjärnorna på slottet”, blev inte bara den om en välkänd artist, utan också den om en stark förebild inom gayvärlden.

Vad var bra?
Nästan allt. Få program i den här programserien har haft en så väl genomtänkt och avvägd blandning av humor och allvar.
Från små, små detaljer, som EXAKT hur det gick till när Lill Lindfors ”råkade” tappa den Christer Lindarw-designade klänningen på Eurovision song contest 1985, eller berättelsen om den trygghet som Christer upplevde när han sött somnade in under mammans och väninnornas syjuntor i den lilla ettan med kokskåp i Eskilstuna, till mer allvarliga händelser i hans liv och hur det hade påverkat honom. Att få uppmuntran av en ikon inom klädbranschen och senare inom gayvärlden som Sighsten Herrgård (1943-1989). Att under olika delar av After Darks karriär få erkännanden som de artister de alltid var, trots att de länge inte sjöng själva. Funderingarna kring att vara gay då och nu.
Vad var dåligt?
Professorn som pratade om vikten av att göra ingenting, han tillförde inte så mycket.
Och att klä ut sig till Anita Ekberg och Marcello Mastroianni (1924-1996) och återskapa den klassiska scenen ur Fellini-filmen ”Det ljuva livet” (”La Dolce Vita”) från 1960, var nog i ärlighetens namn bättre på idéstadiet än vad det blev i praktiken. Kanske inte heller så skönt för Kim Anderzon och Louise Hoffsten att sitta med peruker under hela middagen…

Kvällens snyftare
Hela den gripande historien om hur Christer Lindarws pappa lämnade hans mor innan Christer föddes, hur far och son sedan träffades högst sporadiskt och hur pappan när Christer var 17 år återvände och gifte sig med mamman.
Tårarna kom när Christer mycket känslosamt berättade om hur pappan på sonens 50-årsdag höll ett be-om-ursäkt-tal om hur han hade varit ett svin.
Kvällens Åh fan!
Christer berättade om hur han under After Dark-gängets första storhetsperiod fick män att bli rädda för sin egen identitet, de hade det körigt när de träffade honom.
– De märkte själva hur de satt och tände till på den där bruden. sa han.
Sedan berättade han hur han har haft relationer där han var en parentes i folks liv, en kul period där de experimenterade med sin sexualitet. Både innan och efter har de annars varit helt straighta.
– Det finns en och annan artist, skådespelare och även idrottsmän som skulle kunna bli lite nervösa, sa Christer – och skrockade av skratt inför vad han skulle kunna berätta..
Kvällens replik
Christer berättade om hur After Dark-gänget liksom blev officiellt godkända i samband med att kungahuset accepterade dem. Då sa han:
– Det var ju någon som skrev väldigt bra i en tidning, att när tjejerna slängde behån på 70-talet, då satte After Dark-killarna på sig den. För vi pushade upp oss…
Kim Anderzon i blixtsnabb replik om behån hon och hennes kvinnliga gelikar glatt hade slängt av sig:
– Nå'nstans skulle den ju hamna…
Kvällens mest saknade
Som nyfiken undrar man förstås VILKA det är som Christer Lindarw har haft ihop det med. Som den gentleman han är, lär nog den lilla nära vänkrets som antagligen redan vet, fortsätta att vara ensamma om de kunskaperna.

avJan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM