– Allt tyder på leukemi

Publicerad 2012-06-21

Hon svimmade i hemmet för två veckor sedan.

I går kom beskedet att sångerskan Annika Ljungberg med största sannolikhet drabbats av kronisk leukemi.

– Det är tufft. Men vi tänker klara det tillsammans, säger maken Jens Sylsjö.

Hon har lidit av konstant magvärk, illamående och ­yrsel.

Så svimmade plötsligt ­artisten Annika Ljungberg, 43, i hemmet och tvingades till en tolv timmar lång ­undersökning på Södersjukhuset i Stockholm.

Där gjordes upptäckten som visade att värdet hos de vita blodkropparna hade ökat – lavinartat. Och i går, två veckor efter undersökningen och under ett benmärgsprov, kom beskedet.

– Ja, mycket tyder på att det är kronisk myeloisk leukemi. Alla prover tyder på det. Så det är tufft. Det är inget man önskar någon att gå igenom, säger maken Jens Sylsjö.

Elakartad form

Kronisk myeloisk leukemi är den snällaste formen av blodcancer, men ändå elakartad.

– Det är många tankar som strular och ovissheten är olidlig. Men vi försöker hålla modet uppe, säger maken.

Om två veckor kommer det slutgiltiga beskedet, men blodläkaren är nästan säker på sin sak. Det är cancer.

– De kommer att avvakta med behandlingar tills om en vecka, då man kan se var ­resultatet på benmärgsprovet är på väg. Förr var det här en väldigt dyster diagnos, men nu kan man medicinera den, säger Jens Sylsjö och fortsätter:

– Men går det över till akut leukemi, ja, då är det andra prognoser. Och Annikas värde på de vita blodkropparna sjunker inte, utan höjs hela ­tiden. Så allt tyder på att det är blodcancer.

Ställer in spelningar

Hur mår Annika?

– Det är upp och ner. Hon har svårt att sova med allt som går runt i huvudet. Hon mår illa, är yr och har ont i magen. Det är en tuff situation.

Annika blev känd hos svenska folket som sångerska i Rednex, och nu tvingas hennes nya band The Cotton Eye Joe Show ställa in alla spelningar på obestämd tid.

– Vi behöver få fokusera på varandra och bara vara. Försöka ta en dag i taget, det är inte mycket annat vi kan göra, tyvärr, säger Jens Sylsjö och fortsätter:

– Men tillsammans så klarar man sådana här tuffa saker. Man får ta den situation som man hamnar i och så får man lösa det därifrån, och vi är vana att lösa saker. Och det tänker vi göra nu också.

”Fått mig en utmaning”

Annika själv skriver så här på sin Facebook-sida:

– Den senaste tiden har jag fått mig en utmaning, kanske mitt livs utmaning. I dag fick jag besked om att proverna tyder på det jag i sista hand önskat, en blodsjukdom. Jag tar ett barnsteg i taget. Tack för alla blommor och hälsningar.

ANNONS