Kajsa Ernst om sextrakasserierna: ”Jag skäms över hur jag bidragit”

I veckans avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” berättar skådespelaren Kajsa Ernst om hur hon utsatts för sexuella trakasserier i jobbet.

Samtidigt vill hon inte bortse från sin egen del i det som skett.

– Jag skäms över hur jag bidragit till att upprätthålla den kulturen, säger Kajsa Ernst i programmet.

Precis som så många andra kvinnor i teatervärlden kan skådespelaren Kajsa Ernst, 56, vittna om sexuella trakasserier under karriären.

I veckans avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” öppnar hon upp om sina egna erfarenheter och att film och teatervärldens eget Metoo-upprop, #TystnadTagning betytt ett skifte för henne.

– Det blev tydligt för mig hur mycket tid, energi och år jag har lagt på att hantera, hur jag har vingklippt mig själv och min egen kreativitet till förmån för någon som anses vara viktigare. Av rädsla för att inte få vara med. Att bli bortvald, säger Kajsa Ernst i programmet.

Hon berättar bland annat om en händelse på en personalfest där hon blev hälsad av en regissör med orden: ”Åh, där kommer hon, mitt runkobjekt”.

– Men jag kan inte bara peka finger. Jag skäms över hur jag bidragit till att upprätthålla den kulturen, säger hon.

Enligt skådespelaren är det inte helt lätt att nu ta #TystnadTagning vidare.

– Jag kan ju bara prata utifrån mig själv eftersom det inte finns något språkrör. Jag ser det som att vi alla ska ställa oss frågan: Hur går vi vidare? I det behöver vi alla varandra. Vi går in på mark som ingen av oss hittills har beträtt. Det är nytt för oss alla, säger hon.

– Det ska bli spännande att se hur det går till. Men det går inte att dela upp i vi och dom. Det tror inte jag. Det skapar bara större separation, säger hon till Nöjesbladet.

Öppenhet och kommunikation kan vara ett steg i rätt riktning.

– Vi ska ställa varandra frågor. Där ligger mycket av arbetet. Använda orden vi, vad och hur? Och aldrig sluta att ställa frågorna.

Även om det är lång väg kvar så har uppropet #TystnadTagning redan gjort viss skillnad i film och teatervärlden.

– Absolut, det upplever jag. Tidigare så var vi kvinnor konkurrenter. Men nu är vi systrar. Jag vet att det är någon som backar mig. Hon kommer fram.

Publisert:

LÄS VIDARE