Bjurman: ”Det är djupt deprimerande”

Aldrig har fler dödats i tv–seriens hemstad

Per Bjurman.
NÖJE

NEW YORK.

Ägnar New Yorks bistraste vinterdagar åt att se om ”The Wire” och lyckas för några ögonblick inbilla mig att det under de snart tio år som gått sedan den epokgörande serien slutade visas måste blivit bättre i Baltimore.

Men det är deprimerande nog tvärtom.

Det har aldrig mördats fler människor i Omars, Bubbles, Bunks och Kimas hemstad än 2017.

Vintern är hård i New York i år. Nyårsnatten var en av de kallaste genom tiderna och sedan har kölden bara tilltagit, för att kulminera efter en rungande snöstorm i torsdags.

Så det finns för närvarande inte så mycket annat att göra än att ligga hemma i soffan och glo på tv-serier och personligen återvänder jag såna gånger ofelbart till de The Big Three: ”Sopranos”, ”West Wing” och ”The Wire”. Jag kan dem i princip utantill vid det här laget, men för mig är det med tv-serier och filmer som med musik: Är de bra ser jag dem gärna lika ofta som jag lyssnar på, låt säga, Adeles ”25”. Vad skulle det vara för skillnad?

De senaste dagarna är det just ”The Wire” som rullat på skärmarna och jisses. Det borde inte vara möjligt att ett tio år gammalt drama fortfarande gör så omtumlande intryck, men den skoningslöst realistiska sagan om livet i Baltimores drogindränkta slum är verkligen omöjlig att värja sig mot även idag.

Hur kan en nation acceptera det?

Showrunnern David Simon har i efterhand sagt att det stör honom en smula att så många av seriens fans blivit mer förhäxade av enskilda karaktärer än av historierna han försökte skaka om USA med. Tidigare har jag tänkt att han väl för skylla sig själv som skapade så intrikata, fascinerande rollfigurer. Omar Little, Bubbles, Stringer Bell, Proposition Joe, Kima Greggs, Jimmy McNulty, Bunk Moreland, Bodie, Lester Freamon, William Rawls...de hör ju till hela den amerikanska fiktionens helgonförteckning. 

Fast då har jag utgått från att världen de lever i blivit bättre. Hur skulle en nation kunna acceptera att det Simon skildrar i ”The Wire” bara fortsätter, liksom? Omöjligt, ju. 

Det är djupt deprimerande

Men det är alltså precis tvärtom.

På nyårsdagen meddelade de lokala myndigheterna att det under 2017 begicks fler mord per capita – 343 stycken – i Baltimore än någonsin tidigare.

Det är djupt deprimerande – och indikerar att väldigt många borde följa den här krönikans exempel och se om ”The Wire”.

Men det är alltså precis tvärtom.

På nyårsdagen meddelade de lokala myndigheterna att det under 2017 begicks fler mord – 343 stycken – i Baltimore än någonsin tidigare.

Det är djupt deprimerande – och indikerar att väldigt många borde följa den här krönikans exempel och se om ”The Wire”.

ARTIKELN HANDLAR OM