Svensk hiphop mår skitbra

Foto: sofia ekström
Amir, Rodde, Peewee, Dj Sleepy, Melinda, Bleedz, Paragon och Blues. Kanske några av Sveriges bästa rappare.
NÖJE

På Dj Sleepys nya skiva samlas Sveriges bästa rappare.

Här berättar de varför svensk hiphop är bättre än någonsin.

Det kommer numera

ett bra svenskt rap-album så gott som varje månad. Svensk hiphop har överlevt de första barnsjukdomarna och blivit en bestående del av svenskt musikliv. Något som folk tar på allvar.

Det är skönt. Inte minst för alla de artister, producenter och dj:er som levt för hiphopen hela sina liv.

Lite i skymundan, längst bak på scenen vid skivspelarna, har Dj Sleepy stått och övervakat hela vägen.

Men nu träder han fram. På samlingsskivan ”Sleepy Sound System Vol. 1” samlas 24 svenska rapartister på 20 låtar.

Jag träffar Sleepy och tolv av skivans övriga artister i en liten hotellobby. Vilsna affärsmän tittar förskräckt på de högljudda killarna i stora skinnjackor och doorags. Big Fred ber om en Long Island Ice Tea, ställer sig upp och skriker ”det är jag som är kungen!” och tjejerna i receptionen ser ut att ångra att de släppte in oss.

Svensk hiphop har lärt sig att ta plats.

- Om det inte fanns klubbar skulle jag fan aldrig höra musik, säger Big Fred.

Vi pratar om

vilket inflytande olika dj:er haft för hiphopens framfart i Sverige. Det är killar som Sleepy som varit med och byggt landets hiphop-scen genom att envetet spela de allra bästa skivorna ute på klubbar och konserter över hela landet.

Kanske är det därför ”Sleepy Sound System Vol 1” är en så formidabel skiva att festa till. Det låter som ljudet av de bästa hiphop-nätterna i Sverige. Som en efterfest där Christian Falk och Thomas Rusiak slåss om att spela de senaste amerikanska tolvorna men hela tiden överröstas av Eye-N-I:s vrål, Blues som vill snacka allvar och Ken som bara vill berätta vem han egentligen är, samtidigt som Big Fred står på ett bord och sprutar champagne på alla.

- Det var inte radio som började spela hiphop i Sverige. Det var dj:er på klubbarna. Det var deras förtjänst att man kunde höra hiphop över huvud taget, säger Amir från Infinite Mass.

Sleepy, om du hade ringt till ett skivbolag för fem år sedan och sagt att du ville ge ut en mixskiva med svensk hiphop, vad hade de sagt då?

- Glöm det. Aldrig. Men jag hade nog inte kunnat göra det heller. Det fanns inte lika många bra rappare och producenter då.

Så vad är det som har hänt de senaste åren?

- Folk har utvecklats och blivit bättre. Det finns bra rappare i varenda liten stad numera. Efter Petters genombrott ville alla skivbolag ha något liknande.

Vi är inte så vana vid att dj:er ger ut skivor i Sverige. Det är många som undrar vad du egentligen gjort på skivan.

- Jag var den som tog initiativet och styrde ihop hela skivan. Jag har suttit i studion och lagt mig i nästan varje låt, och sedan mixat ihop hela skivan. Och så producerar jag en låt själv.

Vilka direktiv fick artisterna som är med?

- Det är en skiva för klubbarna så jag sa åt dem att det skulle vara partylåtar. Det är ju inga soulballader direkt. Vi släpper skivan på vinyl också, omixad, så att alla dj:er kan spela låtarna ute.

Vad är det som har gjort dig till Sveriges största hiphop-dj?

- Jag försöker alltid hålla bra koll på all typ av hiphop som kommer. Oavsett om det är underground-tolvor eller något kommersiellt från Cash Money. Jag spelar förutsättningslöst allt som är bra, i stället för att vara trångsynt och försöka hålla mig till en viss stil.

Vad har du för råd att ge till alla dj:er där ute som vill bli lika bra som du?

- Köp den här skivan. Lyssna och lär!

Sleepy är killen

man ringer till om man vill ha den bästa hiphop-fest man kan få. Ena kvällen hamnar han på MTV-galans efterfest och spelar skivor för Wyclef och Jennifer Lopez. Nästa natt står han i en liten svettig källare och spelar för sina öldrickande polare.

Men trots att hiphopen bara växer och växer saknas det fortfarande bra klubbar för musiken i hela Sverige.

- Det är många ställen som vill ha hiphop-musik, men inga som vill ha hiphop-publik, säger Sleepy.

- Folk tänker att hiphop är invandrare, och invandrare är bråk, säger Amir.

Och det har inte blivit bättre de senaste åren?

- Nä, faktiskt ännu sämre, säger Sleepy.

- Man kan gå ut till vanliga slipsställen och de spelar hiphop-låtar, men det finns inga hiphop-ställen, säger Melinda.

Så vad är det viktigaste som kommer att hända svensk hiphop i år?

- Infinite Mass nya album, säger Amir.

- Nej, mitt nya! säger Melinda.

- Ärligt talat. Jag tror faktiskt att den här skivan är det viktigaste som händer i år. Den är full av rappare som inte skulle komma ut annars. Folk som får en chans, säger Big Fred.

Kan hiphop bli större i Sverige än vad den är i dag?

- Ja, det är klart! Kidsen i dag växer ju upp med det, de får det serverat. När vi var små var vi tvungna att söka upp det, säger Pee Wee.

- För två år sedan när jag, Ken och Petter släppte skivor samtidigt, frågade sig alla om det fanns plats för tre svenska rappare. Men i år kommer det skivor med Eye-N-I, Profilen, Melinda, Trippel Ett, Martin Betancourt och Spot Runnaz. Och Feven har precis släppt sin skiva. Det ska bli kul att se vilka som stannar kvar när det börjar blåsa, säger Blues.

Martin Gelin