Succébandet i Sverige för första gången

Av: Jakob Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Då: Fattiga, okända och basisten slogs blodig i Norge.

Nu: Imagine Dragons återvänder till Skandinavien med en USA-succé i bagaget.

I kväll uppträdde Las Vegas-bandet i "Skavlan" och i sommar spelar de på Hultsfredsfestivalen.

Det är första gången i Stockholm för det Las Vegas-baserade indierockbandet.

– Jag älskar det hittills, säger sångaren Dan Reynolds.

Med "Skavlan" kan de lägga till ännu en talkshow till cv:t efter att ha spelat hos bland andra Jay Leno. Förra mötet med en norrman blev dock inte särskilt lyckosamt.

– Jag drack jättemycket akvavit en kväll efter en spelning i Bergen. Jag vet inte vad som hände, säger basisten Ben McKee.

Han försvann spårlöst och resten av bandet letade förgäves över hela staden.

– Dagen efter låg Ben i sin säng helt blodig. Han hade stått på gatan och skrikit att någon skulle slå honom, vilket en stor norsk man gjorde, skrattar Dan Reynolds.

Låt med i "Fifa 13"

Det är det senaste året som Imagine Dragons börjat klättra på topplistorna, men bakom ligger hårt arbete.

– Det har tagit oss fyra år, då vi har varit fattiga, ätit nudlar och sovit på soffor. Vi är väldigt tacksamma nu, säger Dan Reynolds.

En bidragande orsak till succén är att bandet haft med flera låtar i spel som "Fifa 13".

– Vi är själva gamers. När vi hör vår låt på "Fifa" vet man inte om man ska sänka eller höja ljudet, säger gitarristen Wayne Sermon.

Kämpat med depression

Bandets största hit från senaste skivan "Night Visions", som släpps fysiskt den 1 februari, är "It's Time" som ligger på plats 15 på amerikanska Billboardlistan. Dan Reynolds skrev låten under en tuff period.

– Jag har kämpat med depression och ångest hela livet. Jag hoppade av college och gjorde slut med min flickvän. Jag bara uttryckte mina känslor och skapade en sång för mig själv. Nu är vi här. Hade jag vetat det tror jag inte att jag hade kunnat göra den, säger han.

Den 15 april återvänder de till Stockholm och spelar på Debaser Medis och i sommar blir det alltså Hultsfredsfestivalen. Samtidigt pågår arbetet med nya låtar.

– Vi skriver alltid när vi är ute och turnerar. Många låtar börjar på våra laptops, säger Dan Reynolds.

Publicerad: