Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

De tvingas klippa bort Björns sketch

Av: 

Helena Trus

NÖJE

SVT tvingades ­klippa bort komikern Björn ­Gustafssons humorsketch i finalen.

Flera europeiska länder reagerade starkt på hans repliker.

– Det var för provocerande, säger Martin ­Österdahl, exekutiv ­producent.

”I fuck your mother”.

Det är repliken som har fått flera europeiska länder att protestera.

Och kräva att SVT klipper bort ­skämtet från kvällens finalsändning inför över hundra miljoner ­tittare.

Nöjesbladet har ­tidigare avslöjat att två av Sveriges bästa komiker och manusförfattare, Felix Herngren och Fredrik Lindström, ­låter flera svenska kända komiker driva med svenskheten i en förinspelad sketch.

”Reagerade kraftigt”

Ett av de stora namnen var komikern Björn Gustafsson, som gjorde succé i ­Melodifestivalen som Kristian Luuks sidekick 2008.

– Det är ett alltför starkt skällsord i ett skämt som är väldigt välskrivet och egentligen superoskyldigt i en trafiksituation. Den är briljant gjord och svinbra spelad av Björn, men det finns länder som reagerade väldigt ­kraftigt på det uttrycket, ­säger Martin ­Österdahl, ­exekutiv producent på SVT.

Det var när SVT i vanlig ordning skickade ut delar av kvällens manus som flera­ ­­länder reagerade kraftigt­ på repliken.

SVT tog själva initiativet till att prata specifikt om ­inslaget i sketchen.

– Vi insåg att det var känsligt. Vi diskuterade olika ­alternativ, men det bästa för en sådan här komplicerad internationell direkt­sändning var tyvärr att ­klippa om inslaget. Medlemsländerna uppskattade att vi tog hänsyn till deras problem med frasen och att vi kunde lösa det så att alla länder kunde ligga kvar i hela sändningen. Vi måste visa den respekten för ­varandra, säger Österdahl.

”Jättetråkigt”

Beslutet att stryka skämtet­ togs under gårdagen av ­Martin Österdahl själv.

– Brittiska BBC får exempelvis inte använda ­ordet ”fuck” på bästa sändningstid när familjer tittar. Andra ­länder tyckte att det var för stötande, man säger inte så. Det är för provocerande och kan leda till våldsamma ­reaktioner, säger han.

SVT meddelade produktionsbolaget FLX, som låg ­bakom sketchen, under ­gårdagen.

– Det är jättetråkigt så klart, men de förstår läget. De tyckte att vi borde ha förutsatt det, jag får ta på mig det, säger Österdahl.

Läckte manuset – och rasade

Felix Herngrens humorsketch var i blåsväder tidigare i veckan då komikern Magnus Betnér läckte manuset till sketchen, efter att ha tackat nej till att delta. Och hans kritik mot manuset var stenhårt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte alla klipp: 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen