De tvingas klippa bort Björns sketch

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ROGER LUNDSTEN
Petas Björn Gustafssons sketch kapas ner på grund av ­ordet ’fuck’ i en replik. Men efter finalsändningen kommer den urpsrungliga sketchen läggas ut på svt.se.

SVT tvingades ­klippa bort komikern Björn ­Gustafssons humorsketch i finalen.

Flera europeiska länder reagerade starkt på hans repliker.

– Det var för provocerande, säger Martin ­Österdahl, exekutiv ­producent.

”I fuck your mother”.

Det är repliken som har fått flera europeiska länder att protestera.

Och kräva att SVT klipper bort ­skämtet från kvällens finalsändning inför över hundra miljoner ­tittare.

Nöjesbladet har ­tidigare avslöjat att två av Sveriges bästa komiker och manusförfattare, Felix Herngren och Fredrik Lindström, ­låter flera svenska kända komiker driva med svenskheten i en förinspelad sketch.

”Reagerade kraftigt”

Ett av de stora namnen var komikern Björn Gustafsson, som gjorde succé i ­Melodifestivalen som Kristian Luuks sidekick 2008.

– Det är ett alltför starkt skällsord i ett skämt som är väldigt välskrivet och egentligen superoskyldigt i en trafiksituation. Den är briljant gjord och svinbra spelad av Björn, men det finns länder som reagerade väldigt ­kraftigt på det uttrycket, ­säger Martin ­Österdahl, ­exekutiv producent på SVT.

Det var när SVT i vanlig ordning skickade ut delar av kvällens manus som flera­ ­­länder reagerade kraftigt­ på repliken.

SVT tog själva initiativet till att prata specifikt om ­inslaget i sketchen.

– Vi insåg att det var känsligt. Vi diskuterade olika ­alternativ, men det bästa för en sådan här komplicerad internationell direkt­sändning var tyvärr att ­klippa om inslaget. Medlemsländerna uppskattade att vi tog hänsyn till deras problem med frasen och att vi kunde lösa det så att alla länder kunde ligga kvar i hela sändningen. Vi måste visa den respekten för ­varandra, säger Österdahl.

”Jättetråkigt”

Beslutet att stryka skämtet­ togs under gårdagen av ­Martin Österdahl själv.

– Brittiska BBC får exempelvis inte använda ­ordet ”fuck” på bästa sändningstid när familjer tittar. Andra ­länder tyckte att det var för stötande, man säger inte så. Det är för provocerande och kan leda till våldsamma ­reaktioner, säger han.

SVT meddelade produktionsbolaget FLX, som låg ­bakom sketchen, under ­gårdagen.

– Det är jättetråkigt så klart, men de förstår läget. De tyckte att vi borde ha förutsatt det, jag får ta på mig det, säger Österdahl.

Läckte manuset – och rasade

Felix Herngrens humorsketch var i blåsväder tidigare i veckan då komikern Magnus Betnér läckte manuset till sketchen, efter att ha tackat nej till att delta. Och hans kritik mot manuset var stenhårt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN