Läsarna: Redovisa röstsiffrorna, TV4

avMartin Söderström, Mikael Delin

NÖJE

9 av 10 vill ha insyn i tittarrösterna

Foto: PER GROTH.
Nio av tio läsare vill att TV4 öppet redovisar tittarrösterna i "Let's dance". På bilden Marcus Birro, som åkte ut ur programmet förra veckan.

Aftonbladets läsare reagerar kraftigt på anklagelserna mot TV4.

9 av 10 vill att TV4 redovisar siffrorna.

Och själva tänker de sluta rösta.

Foto: PER GROTH.
Anna Anka lovades av TV4 att gå vidare i "Let's dance", hävdar Paul Anka.

Poplegendaren Paul Anka menar att TV4 till varje pris ville ha med Anna Anka i ”Let's dance”. Och att erbjudandet gällde gällde en garanti att inte röstas ut.

I förlängningen innebär det han säger att TV4 anklagas för att manipulera och tricksa med de röster som kommer in från tv-tittarna.

Detta dementeras å det kraftigaste av TV4.

Uppgifterna får Nöjesbladets läsare att se rött. Många är mycket upprörda över anklagelserna om att TV4 ska manipulera resultaten i ”Let's dance”.

Vid lunchtid på fredagen hade över 24 000 personer röstat i frågan ”Borde TV4 redovisa rötsresultatet?”.

Av dem har 95 procent svarat ”Ja, det är bra med insyn”.

5 procent svarade ”Nej, det förstör spänningen”.

På frågan "Kommer du att fortsätta rösta i Let's dance?" är tendensen tydlig. Läsarna har fått nog.

Över 9700 personer har röstat i frågan.

Av dem har 96 procent svarat att de inte kommer att rösta mer. Endast 4 procent har svarat att de kommer att rösta i fortsättningen.

"Ska aldrig mera rösta"

I kommentarsfälten går diskussionens vågor höga.

– Men vad är detta TV4? Varför ska man rösta överhuvudtaget? Hur hade ni tänkt göra med rösterna? Fuska? Har Agneta Sjödin verkligen åkt ut pga hon fick för få röster eller "bestämde" ni att hon skulle lämna tävlingen? Skandal, skriver gossipwoman.

Inger56 menar att det här innebär slutet för telefonröstandet för hennes del.

– Tack för upplysningen. Jag ska aldrig rösta mera, skriver hon.

Andra är inne på samma linje.

– Detta kan väl inte förvåna någon? Ingen kan väl vara så naiv att tro att TV4, vars enda syfte är att tjäna pengar, inte manipulerar röstningen så att de som de tror behåller tittarna är kvar i tävlingen så att tittarna fortsätter att rösta, skriver Flemen.

– Alla ni som röstar och låter era fjortisungar rösta är grundlurade. Ni borde polisanmäla TV4 för bedrägeri. Jag kan bekräfta att fusket har pågått i många år. Det är tittarsiffror som styr, allt annat är oviktigt för dessa TV kanaler, skriver President of Sweden.

"Va, fuskas det på tv?"

Signaturen maiamistru väljer en aningen mer sarkastisk ton.

– Va, menar ni att det fuskas på TV? Jag trodde allt på TV var verklighet och sanning. Att det skulle manipuleras på TV kommer som en total överraskning för mig. Detta kommer gunga min världsbild i grunden, skriver han.

Andra läsare misstänker att det här är påstående som inte enbart gäller ”Let's dance”.

Assarina är en av dem.

– Uppgjort? klart, det såg man i senaste TV4:s Idol. Först försökte juryn nedvärdera tävlanden, allt medan de överöste Erik med så mycket beröm att det blev pinsamt . Alla tre!!!! De kontaktade t.o.m en KISS medlem som skulle peppa honom att ge mer. Aldrig mer ett telesamtal när TV4 står bakom.

"Vem som åker ut är redan bestämt"

Signaturen frankalban säger sig veta med bestämdhet att det går till på det här viset i tv-produktioner.

– Det är ingenting konstigt tyvärr. Jag har själv jobbat på en "dokusåpa". I den såpan var röstningen bara ett sätt att dra in lite extra pengar. Vem som skulle åka ut i veckans omröstning var bestämt för länge sedan av producenten på produktionsbolaget och programchefen på kanalen. Producenterna hade favoriter som skulle klippas på en sympatiskt sätt medan de mindre omtyckta skulle klippas på ett mindre sympatiskt vis. Vem som skulle vinna hela serien var bestämt långt innan vi kom till mitten av säsongen. Tittarröstningarna var bara ett spel för gallerierna. Enbart. Jag har svårt att tro att det skulle skilja sig på någon kanal. Kanske i SVTs Melodifestival, möjligtvis.

TheCad menar att bara öppenhet från TV4:s sida är enda vägen bort från anklagelserna.

– Vad skall han svara? Näe, fram med bevis istället..."Neka är silver men Rå-bevis är guld”, skriver hon.

Bästistan är inne på något liknande.

– Jahaja...Har ni nånsin sett att TV 4 har erkänt något fel? Jag har det inte i alla fall, men det kanske är dags den här gången, skriver han.

Schyman tror inte på anklagelserna

En av årets "Let's dance"-deltagare, Gudrun Schyman, tror inte på att TV4 manipulerar röstresultatet.

– Men skulle det stämma så faller så klart hela programmet. Jag vet inte varför de inte redovisar tittarrösterna men att de är helt avgörande för tävlingen vet vi, säger hon till Nöjesbladet.