Fina människor har alltid rätt

NÖJE

Det pågår en mycket inflammerad debatt om handväskor just nu.

Handväskor, japp du läste rätt.

Handväskor är dåliga för folk, tycker borgarvänstern.

Handväskan är alltså en symbol.

Den står för sjuk överkonsumtion och ”kommersialiseringen av kulturen, samhällsdebatten och medierna”, säger teaterkvinnan och författaren Sisela Lindblom i, såklart, Dagens Nyheters kulturdel.

Hon anklagade – helt skamlöst påhittat, visade det sig – modejournalisten Susanne Ljung för att ha köpt en Hermèsväska för 70Ì´1;000 och slängt den i garderoben. Lindblom har även skrivit en bok som heter ”De skamlösa” och kritiserar att Stureplanskulturen får pågå samtidigt som inkomstklyftorna ökar.

Lindblom är alltså en mycket fin människa.

Och hon har rätt.

Fina människor har alltid rätt.

Det är tragiskt att underklassen låter sig blåsas av kapitalismen. Det är sorgligt att barn föredrar slafsigt internetskvaller framför Svenska Dagbladets Brännpunkt. Det är utomordentligt fånigt att köpa en kostym för 18 000 när man kan få en hel fadderbarnsby för samma peng. Det är deppigt att så få väljer att gå på Boulevardteatern framför att sitta av infantila Helena Bergström-filmer.

Och det är synnerligen trist att människans fria val inte är fritt eftersom miljarder reklamkronor köper våra ideal.

Men ändå.

Det är så förbannat omöjligt att stå ut med borgarvänstern.

Inpiskade DN-koftor som bor i kulturreservat på Mosebacke får mig att vilja producera hårdporr, köpa hela Marc Jacobs vårkollektion och utnämna Ebba von Sydow till en god förebild för barn och Amelia Adamo till en välmenande tanthealare. Och, givetvis, köpa Luis Vuittons vansinnigt tjusiga nya bögslunga för 8Ì´1;000 kronor och fylla den med kaviar, vapenaktier och lyxcrack.

Det går inte att lita på fina människor i stickad kofta och trähalsband.

De vill folket väl, men de kliver aldrig ner till folket och tittar hur folket har det.

VECKANS

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM