Jessica Andersson: Det är fruktansvärt

NÖJE

Porrfusket på internet ökar hela tiden – polisen står maktlös

1 av 3 | Foto: "Det är inte roligt att folk kanske tror att man ställt upp på sådana bilder", säger Jessica Andersson.

Tilde de Paula, Linda Bengtzing och Tone Bekkestad.

Men också Peter Jihde, kungen och Ernst Kirchsteiger.

Ingen går säker när det utbredda porrfusket med fejkade kändisbilder bara ökar.

Modeller, sångerskor och kungafamiljen.

Men även idrottsstjärnor, politiker och journalister. Kvinnor som män.

De fejkade porrbilderna på kända människor ökar på internet. Bilder som manipuleras till att föreställa kändisar – helt nakna eller i väldigt grova samlagsscener.

En av hundratals som drabbats är sångerskan Jessica Andersson.

– Det är fruktansvärt. Det känns jävligt obehagligt. Det värsta är att det kanske finns folk som är ute och surfar och tror att det är riktiga bilder. Det är inte roligt att människor kanske tror att man har ställt upp på såna här bilder, säger Jessica Andersson.

Nya, grova bilder

Och oron är befogad. I takt med att tekniken förbättras blir bilderna allt mer verklighetstrogna och ibland väldigt svåra att avslöja som fuskbilder.

– Som offentlig person är det inte kul att bli så offentlig. Det känns inte bra om folk trollar bort ens bikini eller gör om min kropp.

En av de kändisar som förekommer mest i porrfuskträsket är Linda Bengtzing.

– Jag har hört av folk omkring mig att det finns fejkade bilder av mig på nätet. Det är så jävla löjligt, och så otroligt onödigt, säger sångerskan.

Även kungafamiljen drabbas hårt. När Aftonbladet ringer upp presschef Nina Eldh på hovet är hon i tron att de – via sin jurist – lyckats rensa nätet fria från fejkade sexbilder.

– Vi kontaktar dem som har hand om sidan och påpekar att det är olagligt. Då respekterar folk det, säger hon.

Men efter att ha visats ett tjugotal nya, grova sexbilder med kungliga motiv låter hon meddela att hovets jurist återigen får gå till arbete.

”Kopieras hej vilt”

Polisen står maktlös.

– Man kan inte göra så mycket mer än att polisanmäla, men bilderna kommer ju aldrig att försvinna. Tyvärr är det bara att

glömma. Så fort en bild är släppt på internet så är den okontrollerad. Det kopieras hej vilt och publiceras på olika ställen så kommer man ingen vart, säger Anders Ahlqvist, chef för internetspaningsenheten vid it-brottsroteln på Rikskriminalen.

Problemet är att bilderna oftast läggs upp på utländska sajter och att det är svårt att komma åt de ansvariga.

– Det finns många exempel på folk som har försökt men det är meningslöst. Ligger bilderna på sajter i Sverige så går det ju oftast att spåra vilka som har lagt ut dem. Då kan man driva förtalsundersökningar, men ofta är det inte de som har gjort originalen. Att nå till källan är ofta mycket svårt, säger Ahlqvist.

Är kritisk

Jessica Andersson är kritisk till att ingen har fått stopp på porrfusket:

– Man tycker att det borde gå att kontrollera detta men jag vet inte hur. Det här har ju förekommit under en del år. De som har hand om det borde kunna komma på ett sätt att stoppa det.

Tilde de Paula har valt att inte kommentera bilderna.

Jon Forsling, Joacim Persson

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!