”Tre kronor”-stjärnan om lättnaden efter adhd-diagnosen

NÖJE

”Jag självmedicinerade mig med sprit i flera år”

1 av 2
Tomas Laustiola.

”Tre kronor”-skådespelaren Tuomas Laustiola, 67, fick nyligen diagnosen adhd.

Till Nöjesbladet säger han att det var skönt att äntligen få en förklaring.

– Jag självmedicinerade mig med sprit i många år. Det fattade jag inte, att jag använde det som medicin för att tömma hjärnan. För att få lugnet, säger han.

Det var först på äldre dar som Thomas Laustiola, mest känd från ”Tre kronor” och nu senast ”Jordskott”, bestämde sig för att undersöka om han hade någon diagnos.

– Jag hade så svårt att sova på nätterna och hjärnan gick i 150 knyck. När jag vaknade så börjar tankarna snurra i huvudet och så trampade jag fram och tillbaka i flera timmar hemma, säger han.

Han pratade med sin hustru, som jobbar inom vården, och besökte därefter en psykriatiker.

– Jag gjorde tester och prover. Det var ju ingen tvekan om att det var adhd, säger han.

”Kvinnorna har fått lida”

Thomas Laustiola, som först berättade om sin diagnos i Sisuradio, säger att det var skönt att få en diagnos.

– Det var skönt att äntligen få någon slags förklaring till att jag har betett mig som jag har gjort. Det har naturligtvis påverkat mina relationer utan att jag har förstått det. Mitt humör, allting sånt, och alla tokerier jag har ställt till med. Det är ju delvis kopplat till det, säger han.

– De kvinnorna som jag har varit ihop med har fått lida av det, och ingen har riktigt fattat varför jag gör si eller så. Jag har inte haft något facit, inte riktigt förstått varför.

”Drack i perioder”

Laustiola har varit nykter alkoholist i 31 år. Men förr i tiden använde han alkohol för att hitta lugnet.

– Jag kunde inte dricka dagligen i och med att jag var skådespelare, det var i perioder. Jag använde spriten för att tömma hjärnan och sedan var det bra ett tag, säger han.

Att måla har också varit en viktig terapi för honom.

– Jag har haft måleriet sedan 15 års ålder för att få lugnet. Att leka med färger och så där. Det har jag hållit på med hela livet, just för att komma ned i varv.

Det har gått ett och ett halv år sedan Thomas Laustiola fick diagnosen, vilket han nu äter medicin för.

– Jag tycker att det är en ganska stor skillnad. Jag känner mig lugnare i kroppen och själen, och hjärnan går inte på högvarv hela tiden.