Christian Andrén: ”Jag är en fighter”

NÖJE

Besegrade cancern - fick huvudroll i filmen ”Jätten”

1 av 6

Christian Andrén fick kämpa mot cancern för att ens överleva sin tvåårsdag.

35 år senare får skådespelaren stående ovationer för sin insats i nya filmen ”Jätten”.

– Det är overkligt, jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Drömmen om en skådespelarkarriär är på väg att gå i uppfyllelse. Christian Andrén, 37, har fått sin första roll i en långfilm.

– Tanken var att jag skulle få chansen att få en liten biroll i någon långfilm någon gång, det var en dröm. Men det sket sig. Jag tog ju huvudrollen, säger han och skrattar.

Sminkades i 3,5 timmar – varje dag

Christian har länge tyckt om att skådespela och under många år har han varit en del av Sandvikens teaterförening. När Johannes Nyholm letade kortväxta skådespelare till sin nya film såg Christian sin chans att ta nästa steg i karriären. I ”Jätten” spelar han Rikard som är autistisk och föddes med en allvarlig missbildning. I rollen bar han en mask som tog ungefär tre och en halv timme att sminka på varje dag.

– Det var inte lätt, när synen och hörseln försämrades drastiskt så blev man ju mer handikappad än man redan är. Så det förstärkte nog rollen en hel del.

Drabbades av barncancer

Christian Andrén vet vad han talar om. När han bara var tio månader drabbades han av neuroblastom, en sjukdom som höll på att kosta honom livet.

– Det är en av de svåraste cancerformerna hos barn. Och tänk, det här var för 35 år sedan och utvecklingen då var inte så god. Om man fick neuroblastom vid den tiden, i alla fall elakartad, då var det nästan 100 procent dödlighet, säger Christian.

Trots ett återfall blev han till slut friskförklarad. Men komplikationer gjorde att han fick kraftig skolios som hämmade tillväxten. Han genomgick en ryggmärgsoperation som misslyckades och han tvingades lära sig gå igen. Än idag behöver Christian Andrén sina kryckor när han ska gå långa sträckor.

”Har skämts mycket”

I dag är han både gift och har blivit pappa, något som han säger är det bästa som hänt honom. Christian har också hittat en grundtrygghet i sig själv.

– Jag är en fighter. Förut har jag skämts väldigt mycket för mig själv men jag har fått en stolthet nu. Jag känner att om man tycker att man är ful och dålig själv, ja då blir man ju ful och dålig. Men om man hittar en självsäkerhet så blir man starkare och man lyser upp på ett annat vis. Och då blir man finare.

Internationellt hyllad

Under hösten har Christian besökt filmfestivaler i både Kanada och Spanien och fått stående ovationer för sin insats i filmen.

– Först var det applåder innan visningen. Men när eftertexten började rulla så försvann publiken väldigt snabbt. När jag sedan gick ut från biografen på baksidan, så mötte man publiken där som ville fotografera och applådera. Det är overkligt, jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

”Jätten” har Sverigepremiär den 14 oktober.