Michael Nyqvist talar ut om sin ätstörning

”Det var vid 12- eller 13-årsåldern”

Som liten fick Michael Nyqvists kontrollbehov honom att se ut som ett benrangel.

Perioden med ätstörningarna var svår och helt utan stöd.

– Det var inte så vanligt då, särskilt inte bland killar, säger skådespelaren.

Den numera Hollywoodstjärnan Michael Nyqvist, 55, har haft en lysande karriär i Sverige innan han tog sig över Atlanten. I SVT-programmet ”Michael Nyqvist - ett porträtt” får tittarna inte bara höra om succéerna. Utan även ta del av perioden med ätstörningar och den utseendefixering han möttes av i Hollywood.

När Nöjesbladet pratar med Michael Nyqvist berättar han mer djupgående om den jobbiga tiden.

– Det var vid 12- eller 13-årsåldern. Det berodde på en känsla byggd på kontroll. Jag ville kontrollera kroppen liksom, säger skådepslaren.

Som nyfödd lämnades Michael till ett barnhem för att sedan adopteras bort. Det var ovissheten om sin egen bakgrund som födde den fobiska kontrollkänslan.

Flera gånger ljög han om att han ätit och att han mådde bra.

Hemkokt terapi

I programmet säger han att han såg ut som ett benrangel men trots det fick han inget stöd från sin omgivning.

– Folk trodde jag var dum i huvudet. Det var inte så vanligt då, särskilt inte bland killar. Jag kommer ihåg att jag käkade så konstigt. Jag åt citron och något annat ett tag och då fick jag väldigt bra blodvärlden. Jag släpades till en doktor som sa ”men kära pojke, du har ju blodvärden som en travhäst. Lycka till.”, säger han.

För att bli av med sitt beteende tvingade Michael Nyqvist sig själv att byta mönster. Det var svårt men han stod på sig.

– Jag gjorde en hemkokt beteendeterapi. Jag gjorde det jag var rädd för flera gånger. Nötte ned trösklarna, säger han.

”Vore skämmigt”

Michael vill inte kalla det för anorexi, men han har förståelse för de som drabbats av sjukdomen. För honom var det en kort men jobbig period. En ”hemsvältsvariant”.

– Jag är knappt drabbad, det vore skämmigt inför stackarna som kämpar med anorexi. Mitt handlade om ett personligt kontrollbehov. Det är ingen stor period i mitt liv, säger han och fortsätter:

– Det är ingenting som styr min identitet alls. Däremot var det en sten i skon liksom, säger han.

Synen på kroppen i dag är betydligt annorlunda. Den ska vara frisk, stark och njuta av god mat och dryck.

Fixeringen i Hollywood

Kroppen stor dock fortfarande i fokus i stora delar av Michaels vardag. Som stjärna i Hollywood möter han dagligen utseendefixeringen.

– Jag tror det är lättare för mig, både för min ålder och kön att ha en självständig hållning till det där. Men det finns en sjuk kroppsfixering och den har inget med vårt jobb att göra utan det är bara en sjuklig kommersiell pryl alltså. Särskilt när man ser historiska filmer när alla har yogaarmar och tvättbrädor, säger han.

Att skådespelarna ser stöpta ut i Hollywood är något som berör Michael illa. Men främst är det kvinnor som drabbas av fixeringen samt att de också utsätts för sexism poängterar han.

– För mig är det mer ”we love your work” och inte ”we love your body”. Det vore faktiskt kul om det sa det, säger Michael Nyqvist.

Publisert:

LÄS VIDARE