Grannarna om Prince

avNivette Dawod

1 av 16

CHANHASSEN, MINNESOTA. Alla i Chanhassen har en story om Prince.

I den lilla förorten utanför Minneapolis köpte han färsk mjölk mitt i natten och bjöd in till fester i hemmet och studion Paisley Park.

– Det var så han var helt enkelt, säger Matthew Levi, 38, som brukade festa med Prince.

Levi jobbade i livsmedelsbutiken Lund & Byerlys i Chanhassen för 21 år sedan, dit Prince brukade komma och handla. Allra tydligast minns Matthew Levi att Prince alltid köpte mjölk.

– Han brukade tvinga mig att gå ut på lagret och plocka fram den allra senast inkomna mjölken eftersom den hade längst bäst före-datum. Vad kan jag säga, han älskade sina mjölkprodukter antar jag, säger Matthew Levi och skrattar.

Kanske var mjölken till dåvarande hustrun, den 16 år yngre Mayte Garcia, gissar Matthew Levi. Hon var – bara 22 år gammal – gravid omkring 1996 med sonen Boy Gregory som paret förlorade en vecka efter födseln i sjukdomen Pfeiffers syndrom.

Inte otillgänglig

Prince brukade komma till livsmedelsbutiken vid tvåtiden på natten, antagligen eftersom han inte ville bli igenkänd, gissar Levi. Efter att ha handlat och snicksnackat lite med butikspersonalen brukade han bjuda in dem till fester i Paisley Park. Dit åkte Matthew Levi och hans vänner efter jobbet, runt fyra på morgonen.

– Alla som träffat honom har sådana här historier, det var bara så han var. Han var excentrisk, men inte så otillgänglig som människor vill göra gällande. Han var en väldigt mild person, säger Matthew Levi.

Prince Rogers Nelson växte upp i Minneapolis och bodde under en stor del av sitt liv i förorten Edens Prairies. Men det sägs att han fick flytta därifrån efter att grannarna klagat på att han målat huset lila. Lokaltidningarna i Chanhassen har flera gånger skrivit om Princes olika egendomar i Chanhassen som han köpt och glömt betala skatt för. Allra mest omskrivet är förstås Paisley Park, där Prince hade både hem och studio. Det var också där stjärnan hittades livlös i en hiss i torsdags.

Men också vid den inhägnade egendomen nära Lake Ann, där Prince bland annat ska ha byggt sin en egen tennisbana, har fans lämnat lila ballonger och blommor.

”Tystlåten och reseverad”

Tillsammans med resten av USA och världen sörjer nu Chanhassen Minnesotasymbolen. Men de minns också en unik och oförutsägbar talang.

En  kvinna som kommit med dottern till Paisley Park berättar för en amerikansk tv-kanal att hon var Prince personliga sömmerska mellan 1983 och 1986. Hon sydde Prince scenkläder för filmen Purple Rain, säger hon till Aftonbladet sedan. De kände inte varandra, men hon såg honom då och då nära Paisley Park. Trots att hon arbetade för honom i tre år sa de aldrig något till varandra.

– Nej, han var tystlåten och reserverad. Vi råkade gå in i varandra en gång och krocka i lunchmatsalen, då bad han så hemskt mycket om ursäkt, säger kvinnan.

800 meter bort från Paisley Park ligger närmaste Rikets sal för Jehovas Vittnen. Församlingens äldste Brett Hardy säger att han sörjer Princes bortgång men vill inte prata vidare om religionen som artisten konverterade till 2001. Han konstaterar:

– Han var en av oss, det är det jag vill säga. Det är en tragedi att vi förlorat honom så tidigt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Prince