Storbråk mellan Fantomens tvillingar om dödskallegrottan

NÖJE

Maktkamp i djungeln efter Fantomens död Möjligt med kvinnlig Fantomen

1 av 2 | Foto: Egmont Publishing

Nu görs serier om vad som händer efter Fantomens död.

I de nya avsnitten utbryter genast storbråk mellan de båda arvtagarna, tvillingarna Kit och Heloise, om att ta över.

– Det vore inte logiskt att förvänta sig att Heloise skulle avstå från att bli Fantomen, säger Fantomens tf redaktör Andreas Eriksson.

Nya numret av Fantomen finns ute nu

En kvinnlig hämnare i djungeln?

I decennier har fans diskuterats huruvida det blir Kit eller Heloise, tvillingbarnen till nuvarande, 21:e, Fantomen, som tar över tronen i dödskallegrottan.

Storbråk mellan syskonen

Nu börjar den svenska serieskaparen Claes Reimerthi, som skrivit Fantomenavsnitt sedan 1984, utforska vad som kommer hända den dag då nuvarande Fantomen dör. Och det börjar med storbråk mellan de båda arvtagarna om titeln.

– Det var Fantomens skapare Lee Falk som hittade på Heloise, och därmed etablerade möjligheten för en kvinnlig Fantomen. Framför allt vore det inte logiskt att förvänta sig av Heloise att hon skulle avstå från att bli Fantomen utan diskussion. Hon har vuxit upp i djungeln och är minst lika tränad för uppgiften som sin bror, säger Fantomens tf redaktör Andreas Eriksson.

”Märks förmodligen inte i USA”

Fantomen skapades av Lee Falk 1936, då som strippserie. Sedan 60-talet pågår en produktion av serietidningsavsnitt av förlaget Egmont med Sverige och Skandinavien som nav.

– Egmont har förtroende från Fantomens rättighetsinnehavare King Features Syndicate och deras representant Bulls att skapa så bra Fantomenäventyr som möjligt. Nu är det ju så att Fantomen är populärare i Sverige än t.ex. USA, så den här förändringen kommer få störst genomslag här, men märks förmodligen inte alls av i USA, säger Andreas Eriksson till Nöjesbladet.

Familjen informerades

Det svenska teamet hörde dock av sig till serieskaparens anhöriga innan arbetet påbörjades.

– Vi har kontakt med Falks familj och gamla veteraner som legendariske tecknaren Sy Barry, men bara för artighets skull och inte för att be om tillstånd eftersom de inte har rättigheterna till serien. Men Sy Barry var väldigt entusiastisk över planerna, och är väldigt öppen för en framtid där Heloise är minst lika aktuell som Kit att ärva Fantomentiteln, säger Anders Eriksson.

Framtidsavsnitten kommer återkomma i serietidningen då och då med ett avsnitt om tre delar varje år. Serierna om den nuvarande Fantomen kommer ännu utgöra huvudparten.

– Upplägget vi valt är givetvis ett sätt att testa om tiden är mogen för ett permanent generationsskifte i Dödskallegrottan, säger Claes Reimerthi.

”Början till slutet?”

Han hintar också om att den 21:e Fantomen kanske inte alls är död. Trots det nya djärva upplägget finns en reservplan för helt enkelt att ångra allt.

– Det är oklart om den 21:e Fantomen är död eller bara försvunnen. Det finns alltså en möjlighet att backa, genom att återgå till enbart äventyr med 21:an. Men jag hoppas att vi kan få fortsätta utveckla det nya konceptet parallellt med det gamla. Vem vet, kanske det här är början till slutet för ”vår” Fantomen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fantomen

Serier