Amanda Bergman

Nu är allt ljus på Amanda Bergman

Av: 

Filip Joelsson

NÖJE

Efter att ha ”gömt” sig bakom alias och i band är hon redo att bli folklig

Hon är indiestjärnan som gjorde Volvo-reklam.

Nu är Amanda Bergman redo för en karriär i eget namn.

– Min karriär har varit ­någon form av långsam ­frivolt från att jag började fram tills i dag, säger hon.

Hon gjorde sig känd i indiekretsar under pseudo­nymerna Hajen och Idiot Wind, och senare i karriären som sångare och låtskrivare i tokhyllade Amason.

Nu ger sig Amanda Bergman ut i solobranschen igen. Nu släpps nämligen skivan ”Docks”, och den här gången gömmer sig Gagneftjejen inte bakom någon pseudonym.

– Min karriär har varit någon form av långsam frivolt från att jag började fram tills i dag, och nu känner jag att jag är på benen igen, säger Amanda Bergman.

”Var inte redo”

När Amanda år 2009, då 21 år gammal, slog igenom som artist under pseudo­nymen Hajen var det utan att ha sysslat särkilt mycket med musik tidigare. Artistlivet började i raketfart, och den pianoklinkande tjejen från Gagnef var inte beredd på konsekvenserna.

– Jag började inte spela i ett band så som många ­andra gör, utan började som soloartist direkt. Jag blev överväldigad av vad allt innebar och så här i efterhand känner jag att jag nog inte var redo för det egentligen, säger Amanda Bergman, och tillägger:

– Men nu känner jag mig redo. Det är milsvid skillnad från hur allt var då.

Hyllat album

2012 bildades gruppen Amason som ett sorts sidoprojekt för vad gruppens medlemmar annars höll på med. Amanda Bergman blev sångare i ett band tillsammans med bland andra Pontus Winnberg från producentduon Bloodshy & Avant och Gustav Ejstes.

Det som började som ett sidoprojekt mynnade förra året ut i det hyllade fullängdsalbumet ”Sky city”.

När Amanda Bergman nu ger sig ut i rampljuset som soloartist igen gör hon det med Amasonhjälp i ryggen.

– Den här gången har jag hjälp av många andra, till skillnad från hur det var för några år sedan. Så egentligen skiljer sig skapandet nu inte så mycket från hur arbetet med Amason ser ut, förutom hur det låter och att jag skriver texterna själv, säger hon.

Medproducent på skivan är bland andra Amason-­kollegan Petter Winnberg samt vännen och ex-maken Kristian ”Tallest Man on Earth” Matsson.

Lätt samarbeta med ex

Att samarbeta med sitt ex har varit en naturlig process, menar Amanda.

– Vår relation är så som jag hoppas att par som varit gifta har det – att det är något man alltid vill ha kvar på något vis. Vi är absolut vänner fortfarande.

Det är ingen hemlighet att Amanda Bergman har gjort en resa från den lite mindre indiescenen mot en större, bredare sådan. Förra året kunde man till exempel se och höra Amanda Bergman i en Volvo-reklam, och Amason har nått en betydligt större publik än vad ­Amandas tidigare soloalias gjorde. Men att bli mer folklig är ­inget som skrämmer henne.

”Fler valmöjligheter”

– Det är en jätteära att få vara folklig, men det är ingenting som jag känner att jag absolut behöver för att förverkliga mitt liv. Mina ambitioner handlar mer om att kunna ... jag tror att om man har en lite större marknad får man helt enkelt fler valmöjligheter för hur man kan vara som artist. Det kan vara mer hållbart rent långsiktigt om man söker en marknad även utanför Sverige till exempel.

LÄS OCKSÅ

Bergmans rock är oerhört lagom - Nöjesbladets musikblogg

Hit kommer Amanda Bergman på turné

19/3– Malmö, Babel 21/3 – Stockholm, Södra Teatern 22/3 – Stockholm, Södra Teatern 23/3 – Göteborg, Pustervik 4/4 – Hamburg, Nochtspeicher 6/4 – Berlin, Grüner Salon 7/4 – Antwerpen, Trix 10/4 – London, Sebright Arms 14/4 – Växjö, Kafé De Luxe 15/4 – Huskvarna, Folkets Park 16/4 – Lund, Mejeriet 20/4 – Finspång, Kulturhuset 21/4 – Norrköping, Munken 22/4 – Linköping, Konsert & kongress 23/4 – Tranås, PlanB 27/4 – Uppsala Konsert & kongress 28/4 – Oslo, John Dee 29/4 – Gävle Konserthus

Det här är Amanda Bergman

Namn: Karin Amanda Bergman Hollingby. Ålder: 28 år. Bor: Stockholm. Familj: En stor med en massa syskon. Bakgrund: Soloartist ­under aliasen Hajen och Idiot Wind samt sångare och låtskrivare i bandet Amason. Har varit gift med Kristian Matsson (Tallest Man on Earth). Aktuell: Släpper soloalbumet ”Docks” i dag, den 26 februari. Det blir Amandas första fullängdsalbum som soloartist.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Amanda Bergman

Volvo

Musik