Andra chansen är ingen tävling

NÖJE

”En mellanakt i väntan på finalen”

1 av 4 | Foto: Samir och Viktor.

Och hur rafflande blir det i kväll?

Måttligt.

Spotify kan ha dödat tävlingen.

Om Spotify är facit och tittarna röstar utifrån vad som spelas mest just nu slutar Andra chansen så här.

1. Samir & Viktor

2. Panetoz

3. Saraha

4. Boris René

Deras låtar ligger högst på ­musiktjänstens topplista.

Och om man tar hänsyn till vilka låtar som har strömmats mest totalt blir det en liten skillnad.

1. Samir & Viktor

2. Albin & Mattias

3. Saraha

4. Boris René

Eftersom Albin & Mattias och Boris René möter varandra är någon av dem borta. Den platsen tar antingen Panetoz ­eller Molly Pettersson ­Hammar i stället.

Och risken att Molly slår ut de ­glada partynissarna känns just nu mindre än att Bert Karlsson gör en mental U-sväng och börjar hylla Melodifestivalens bidrag i ett direktsänt debattprogram. När helvetet fryser till is och ­björnarna i skogen skaffar jord­värme, och så vidare. Efter avancemanget i Gävle känns det som om ­Panetoz åker runt på ­bakhjulet i stark medvind.

Nej, det är antagligen i duellen mellan Boris René och Albin & ­Mattias som det kan hända något. Duon har en större radiohit, men Boris känns mer anpassad för ­tävlingen.

Där kanske det smäller. Kanske.

SVT får hoppas på att Melodi­festivalen inte går i samma spår som siffrorna på ­Spotify. Annars kan varenda tittare med ett ­Spotify-abonnemang läsa av Andra ­chansen härifrån till evigheten.

Visst, alla äger inte Spotify. Visst, ibland kan kanske hederliga gamla telefonröster tippa över till någon ­artists ­fördel. Och visst följer ­tävlingen inte riktigt samma ­logik som hårddata i strömmade ­musiktjänster.

2014 hade exempelvis Ace ­Wilder den överlägset största strömmade hiten med ”Busy doin’ nothin’” och ändå fick Sanna Nielsens ”Undo” flest röster av tittarna med en hårsmån.

Men, som sagt, i Halmstad tycks skrällarna vara ungefär som skämten i kvällens ­tv-program ­– lite frånvarande. Kan ha fel, kan verkligen ha fel. Men undrar om inte Christer Björkman i princip kan sätta start­ordningen i finalen långt innan sändningen börjar.

Happ. Det var det det.

Enda funktionen för kvällens ­deltagare är för övrigt att vara ­finalens fogmassa, dess avbytare och trafikstolpar. Det finns ­ingen rimlig chans i världen att något av bidragen kan slå de största ­favoriterna i Friends ­arena.

Därför blir allting, som så många gånger förut, en trygg och lugn raksträcka där hastig­heten sällan når över 50 kilometer i timmen.

Om inte ­resultatet ­överraskar ­någonstans är ­Andra chansen ingen ­tävling ­längre.

Det är en ­ mella­nakt i väntan på finalen.

Markus spåkula

Så går det i Andra chansen

Duell 1

Molly kallar kaxigt nog Panetoz för sitt förband i intervjuer, men här duellen får hon nog tyvärr städa deras loge.

Till final: Panetoz

Duell 2

Albin & Mattias borde vinna i en rimlig värld. Men vi lever tyvärr i en värld där Donald Trump kan bli republikanernas presidentkandidat i USA.

Till final: Boris René

Duell 3

Isa gör tyvärr en Kristin ­Amparo. Folk vill inte ha välskrivna powerballader. De vill ha kizunguzungu.

Till final: Saraha

Duell 4

Viktor Frisk har sparat på rösten under repetitionerna. Det avgör saken.

Till final: Samir & Viktor

ARTIKELN HANDLAR OM