Bob Dylan kommer inte till Stockholm

Bob Dylan kommer inte till Stockholm för att ta emot priset. Han ursäktar sig i ett brev till Svenska Akademien.

"Han önskar att han kunde ta emot priset personligen, men andra åtaganden gör det dessvärre omöjligt", skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

"Svenska Akademien respekterar Bob Dylans beslut. Att en Nobelpristagare inte kan resa till Stockholm för att ta emot priset är ovanligt, men inte exceptionellt. Under senare tid har flera pristagare tackat nej till prisceremonin av olika skäl, som Doris Lessing, Harold Pinter och Elfriede Jelinek. Utmärkelsen är ändå deras, liksom den nu tillhör Bob Dylan", skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Akadmien skriver också att man ser fram emot Bob Dylans Nobelföreläsning som han måste hålla – "det är enda kravet" – inom sex månader räknat från den 10 december 2016.

”Skrev personligt brev”

Nöjesbladet har sökt Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska akademien, utan resultat. För Dagens Nyheter bekräftar hon nyheten och säger att det var hon själv som tog emot budet.

– Han skrev ett brev personligt ställt till mig, säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius till tidningen.

Hon bekräftar att föreläsningen kommer bli av – även om hon i nuläget inte vet hur.

– Nej, det har vi ingen information om ännu, vi återkommer så snart vi har det. Det finns många sätt att göra det, man kan till exempel skicka en video som är gjord för ändamålet.

Linderborg stöttar

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är inte förvånad över nyheten.

– Jag tror att jag har rätt när jag säger att han nog inte gillar den här typen av arrangemang, men jag gillar hur det blivit. Jag är glad att han fick priset, vilket bröt mot konventionerna, och jag är glad att han inte kommer, vilket också bryter mot reglerna och det är helt okej, säger hon.

Hon ser fram emot stjärnans Nobelföreläsning.

– Egentligen är det mycket mer intressant eftersom han då pratar om sin egen litteratur och vad han vill, även om det är konstigt att ett pris är förbundet med en motprestation, man har ju redan presterat för att få priset, säger Åsa Linderborg.

”Inget dramatiskt”

Den tidigare ständige sekretaren, Horace Engdahl, menar att det inte är något ovanligt att pristagaren inte dyker upp.

– Det förekommer från tid till annan att litteraturpristagaren av olika skäl inte kan infinna sig i Stockholm och delta i prisutdelningen. Så har det varit under hela Nobelprisets historia. Det är inte någonting dramatiskt, säger Horace Engdahl till Nöjesbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE