”Skam”-Sana om att bära uniform: ”Du är stolt”

NÖJE

Från ”Skam” till det norska försvaret.

Nu visar Iman Meskini, som spelade Sana i succéserien, upp sin nya jobbuniform.

I somras tog hon värvning i luftvärnet.

I somras tackade ”Skam”-gänget för sig efter fyra hejdundrande succésäsonger. En månad senare tog Iman Meskini, 20, som spelade Sana, värvning i luftvärnet utanför Stavanger.

I kvällens avsnitt av ”Skavlan” i SVT visar det norska stjärnskottet upp sig i sin nya uniform. Iman Meskini liknar jobbkläderna vid sin hijab.

– Det vi lär oss i försvaret är att du har inte på dig en uniform, du bär den. Du har den norska flaggan på och du har kungamärket på och du ska bära den med stolthet och det visar att du är stolt över att få försvara ditt land. Och jag tänker lite så med hijab också. Det är något jag bär och om någon definierar det som ett förtryckande plagg så är det inte det för mig och jag bär det med stolthet, säger hon.

”Islam är personligt”

Iman Meskini, som är troende muslim, blev i augusti den första att posera i hijab på omslaget av Norges största modetidning Costume.

I ”Skavlan” berättar också att hon slutat ta del av nyheter i massmedierna eftersom hon upplever att islam ofta porträtteras på ett negativt sätt.

– Jag var väldigt samhällsengagerad förr, så jag läste mycket nyheter och var väldigt intresserad av diskussioner. Men så blev det lite för mycket negativt mot islam och muslimer och islam är ju väldigt personligt för mig. När det är så mycket negativt mot islam så klarar jag inte av att inte ta det lite personligt. Då var den enda möjligheten att sluta vara så samhällsengagerad.

”Skavlan” sänds i kväll klockan 22.

ARTIKELN HANDLAR OM