Sanna Nielsen

Sanna Nielsens markering efter alla frågor: ”Respektlöst”

Folkkära ”Allsång på Skansen”-profilen om pandemiregler, att bli kissnödig i sändning, gravidfrågorna – och den andra frågan hon alltid alltid alltid får

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Hon vill hålla graviditeten privat – men ändå låta tv-tittarna följa den i ”Allsång på skansen”.

När Sanna Nielsen provade sin premiärklänning var det nära att glädjetårarna kom.

– Jag tänkte ”Men gud, där ser man den lilla kulan”. Så ja, nu kommer alla att se den och det är också fint att få dela det på det sättet, säger hon.

Det är Sanna Nielsens, 36, sjätte år som allsångsledare på Sollidenscenen, men ändå känner hon sig lite extra nervös just i år. För äntligen är publiken tillbaka framför scenen. 500 släpps in till varje sändning.

– Det kanske är därför som jag är lite extra pirrig, för nu blir det ett steg mot det lite mer normala. Samtidigt kommer vi fortfarande ha massa regler att förhålla oss till, men bara att det kommer folk. Det är sån magi att jag får gåshud bara av att tänka på det.

Exakt vilka förhållningsregler Sanna måste rätta sig efter överlåter hon till SVT att styra upp. Eller ”det tar vi på tisdag”, som hon säger när vi ses några dagar före premiären.

– Jag vet faktiskt inte alls än hur det kommer bli, men huvudsaken är ju att vi sjunger tillsammans.

Sanna Nielsen leder sin sjätte säsong av ”Allsång på Skansen”.
”Jag ser fram emot att ha med min lilla sidekick”, Sanna Nielsen om graviditeten som kommer synas på Sollidenscenen.

Vad är skillnaden ett sjätte år jämfört med första året?

– Det är nog tryggheten i att jag vet formen och vad jag förväntas leverera. Och att jag har lärt mig alla de här termerna i tv-språket, det är puffar och det är trailrar. Vet jag förresten skillnaden på de två fortfarande? Jo, det gör jag.

”Mellan mig och SVT”

Hon stannar upp och skrattar.

Det gör hon ofta. Och varmt. Men hon vet också hur hon kan markera, med bara en liten ändring i tonen, när jag frågar om något som hon inte vill prata om. Som på frågan om hennes kontrakt ser annorlunda ut nu jämfört med 2016 när hon ledde allsången för första gången.

– Hahaha nej, det tror jag inte. Det där är mellan mig och SVT och så men det skulle jag verkligen inte säga.

Är du bra på att löneförhandla, gör du sånt?

– Nej, det gör andra. Jag har ett management som bokar mina jobb, det skulle vara jättekonstigt om jag skulle göra allt själv.

Om jag också låtsas som att jag inte hör den där lilla förändringen i tonen, trots att jag intervjuat henne långt fler än 50 gånger genom åren, kan Sanna också lägga in ett:

– Men Tobbe.

Och så skrattar hon igen. Och värmen är tillbaka.

– Vi har ett så fint samarbete tillsammans med redaktionen så jag är med i arbetet hela tiden. Och då innebär det också att jag får lägga ner den tiden jag vill, även om det inte skulle stå i mitt kontrakt så kanske jag ändå känner att det här vill jag också vara med i.

”Jag förstår nyfikenheten”, Sanna Nielsen väntar barn tillsammans med sambon Joakim Ramsell.

Gravidmagen: ”Min lilla sidekick”

I sändning har du en studioman, Pernilla Isedal, som styr dig bakom kamerorna, har ni nån form av tecken till varandra?

– Nej, hon kommer och drar i mig, eller viftar när jag inte har koll på var jag ska gå.

Men om nåt skulle hända, har du nåt sätt att signalera till henne att ”nu byter vi kamera”?

– Ah, du menar om jag skulle känna att ”Gud, vi måste ändra”. Det har aldrig hänt, men jag kan tänka mig att jag bara kan säga det. Det är ändå sjätte året, så då kan jag väl säga: ”Ursäkta, men jag behöver gå och kissa, kan nån annan ta över en stund?” Hade inte folk älskat det, tänker jag? Det är det som är jätteroligt med direktsändning att det kan hända saker och ting.

Jag tror att tv-publiken i år kommer vara extra nyfiken på allt som har med dig och att du väntar barn att göra, hur känns det?

– Nämen, det är jättefint. Vi har fått så mycket kärlek och positiv energi från så många människor som har kommenterat och hört av sig. Jag förstår nyfikenheten och jag är superglad över den också. Sen kommer jag kanske vara ganska restriktiv med att prata om min graviditet, just för att det är min graviditet och man är i sin egen bubbla.

– Men jag kan absolut medge häromdagen när jag stod och provade min öppningsklänning hos Ida som har sytt den hur jag tänkte: ”Men gud där ser man den lilla kulan”. Och så blir man lite rörd. Så ja, nu kommer alla att se den och det är också fint att få dela det på det sättet. Så jag ser fram emot att ha med min lilla sidekick.

Respektlöst

Hon ler och gör en nästan omedveten rörelse mot magen.

Du sa redan för flera år sen att du var trött på att folk frågade om ni inte skulle ha barn snart, att du brukade få frågan från både familj och vänner, folk på stan...

– Ja, jag får den av media varje år också. Jag tycker att det är en ganska konstig fråga att ställa när man är utomstående. Faktiskt lite respektlös. Man har ingen aning, och det spelar ingen roll, det är bara så himla privat och personligt. Om man är kvinna och i en viss ålder så får man det hela tiden. ”Nej, det är bara några extra bullar, faktiskt” eller: ”Så här ser jag ut”.

Sanna Nielsen kan äntligen slippa frågor: ”Nu är det skönt, nu är jag gravid så nu kan jag säga det.”

Jag tror också att folk har sett dig som barnkär och därför har längtat åt dig efter att du skulle bli mamma.

– Ja, men när man får frågan hela tiden och till slut känner att gud, är det bara det jag handlar om? Är man inte intresserad av att höra om min musik, eller vad jag gör på scenen eller nånting annat? Det blir lite tröttsamt. Nu är det skönt, nu är jag gravid så nu kan jag säga det.

Det finns en fråga till som du alltid får...

– Vilken är det? Jo. Ja. Ja, ja, men gud, ska du bara gå in på de där sakerna? Men Tobbe.

Den andra ständigt återkommande frågan är om hon och sambon sedan 13 år, Joakim Ramsell, 48, planerar att gifta sig. Men här har Sanna också lite grann sig själv att skylla. När hon sommarpratade 2014 avslutade hon sitt ”Sommar i P1” med att på förväg svara ja på det frieri som ännu inte kommit.

Kärleken på plats under premiären

Jag ställer dock aldrig frågan den här gången.

– Det är alltid svårt att veta var gränsen ska gå när man ska prata om sitt privatliv. För jag fattar nyfikenheten och man vill inte vara den som inte kan vara öppen och ärlig, men samtidigt så är ju inte han offentlig på det sätt som jag är och nånstans måste vi ha vårt eget liv. Så jag väljer att säga det så istället och försöker vara så öppen och ärlig som jag kan.

Sanna och Jocke träffades 2008 när han var kapellmästare i hennes band. Under allsången har han ofta funnits med i publiken eller bakom scenen när han inte själv varit ute på turné. Men förra året satte pandemin stopp för stödet i kulissen. I år är han däremot välkommen igen och kommer vara på plats under premiärsändningen.

– Ja, men det kommer han faktiskt. Det är jättekul och han har längtat också. Det var ju skittråkigt att sitta hemma för honom när jag varit där på Skansen. Och han har ju sina polare i bandet också.

”Allsång på Skansen” sänds tisdagar 20.00 i SVT1.

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Sanna Nielsen om karriärens godbitar

ÄMNEN I ARTIKELN

Sanna Nielsen

Allsång på Skansen

Graviditet

Kärlek