Mejla

Linn Elmervik

Lägg ner striden – om den handlar om selleri

Linn Elmervik om konflikten i ”Bonde söker fru”

Hästbonden Mats Thomsson äter middag med sina brevskrivare.
Hästbonden Mats Thomsson äter middag med sina brevskrivare.

NÖJE

Ett råd i all välmening:

Skylta inte med dina sämre sidor när du precis börjat dejta någon.

Att vinna en diskussion är inte alltid viktigare än att bevara den goda stämningen.

De flesta satsar på att visa upp sin charmigaste sida när de söker kärleken i ”Bonde söker fru”.

Men genom åren har somliga brevskrivare stundtals hamnat lite snett.

I kvällens avsnitt är en av hästbonden Mats Thomssons kvinnor en av dem. Eller så har hon missuppfattat syftet med hela programmet. I så fall vill jag upplysa henne om detta:

Du är där för att dejta en bonde, inte för att laga den perfekta grytan.

När Mats och kvinnorna skulle laga middag i kvällens avsnitt uppstod konflikt. En av dem hade tagit med sig en kokbok till gården och var noga med att maten skulle lagas efter just hennes recept. När en konkurrent föreslog att de skulle improvisera och blanda i lite selleri röt hon ifrån. Det fick inte ske. Ingen vågade säga emot och i bakgrunden fnissade bonden nervöst.

Man vinner striden – men bara kortsiktigt

Den goda stämningen i rummet fick ge vika för att hon skulle få rätt. Ett inte helt ovanligt fenomen i både kärleks- och vänskapsrelationer, vi har säkert alla hamnat där någon gång. Egentligen vill man bara att allt ska bli rätt, men risken är att man framstår som osympatisk när man inte tar in vad andra säger.

För resultatet blir ofta att man vinner striden – men bara kortsiktigt. Jag ska inte spekulera för mycket i Mats känslor för de olika brevskrivarna, men jag tvivlar på att brevskrivarens fyrkantighet var till hennes fördel. Hur god grytan än blev.

Ibland är det viktigare att alla är glada

Det är det tråkigaste relationsrådet någonsin, men det är sant. Förhållanden handlar om att välja sina strider. Kanske är det viktigare att din partner sköter disken ungefär lika ofta som du än att hen ibland glömmer att ställa skorna i skostället? Det är nog åtminstone inte värt att röra upp himmel och jord i ett storbråk varje gång du vill ifrågasätta något din partner gör. Då skulle nämligen bråken bli oändligt många.

Ibland är det viktigare att alla är glada än att man vinner en argumentation, och särskilt om en tv-kamera filmar varje steg man tar.

Självklart ska man stå på sig och ryta ifrån om någon uttrycker sig märkligt eller om något känns obehagligt. Men man måste också välja sina fajter – och ibland lägga ner dem.

I alla fall när det handlar om selleri.

ANNONS EXTERN LÄNK

En liten gåva ger stort hopp – skicka ett blombud och stötta Rosa bandet här

Interflora

Av: 

Linn Elmervik

Publisert:

LÄS VIDARE

Tv-bondens dejt blir tondöv

ÄMNEN I ARTIKELN

Bonde söker fru