Hannah Graaf friades – tack vare John Travolta

Påståendet om Hollywoodstjärnan blev räddningen i rättegången sommaren 2000

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagaren ville få henne fälld för grovt rån – men Hannah Graaf friades helt.

20 år efter mardrömmen berättar hon om rättegången och huvudvittnet som lade över bevisningen på en Hollywoodstjärna.

– Det var allt från att John Travolta hade ringt honom och berättat, det höll inte riktigt, säger tv-profilen i veckans avsnitt av ”Systrarna Graaf” på TV3.

Det har gått nästan 20 år sedan Hannah Graaf, 41, åtalades misstänkt för inblandning i ett grovt rån. I veckans avsnitt av ”Systrarna Graaf” på TV3 berättar hon om mardrömsupplevelsen.

– Jag blev misstänkt för att vara hjärnan bakom ett stort bankrån, säger hon i programmet.

Hon hade blivit kär i fel kille, en man med kriminell bakgrund, och plötsligt var Hannah Graaf själv misstänkt för inblandning, först i ett försök till bankrån och därefter ett grovt rån mot en äldre man i Ödeshög.

– Det här var perioden precis efter systrarna Graaf, för 20 år sen. Jag blev påhälsad av två poliser som bad mig följa med, säger Hannah Graaf i veckans avsnitt av ”Systrarna Graaf”.

1 av 5
Aftonbladet torsdag 13 april 2000

Omfattande rapportering

Aftonbladets rapportering från våren och sommaren 2000 var omfattande. Först anonymt, när förstasidan pryddes av texten: ”Kvinnlig artist gripen misstänkt för väpnat rån”, därefter med namn och bild efter att hon valt att träda fram: ”Hannah Graaf greps efter bankrån: ’Jag är helt oskyldig’ Berättar om tiden i häktet”.

Hannah Graafs dåvarande sambo misstänktes vara ledare för rånarligan och det var för att de bodde ihop som också hon drogs in.

Vid två tillfällen försommaren 2000 greps hon av polis, anhölls och fick sitta i häktet under två respektive tre dygn medan hon förhördes av polis. I förhör pressades hon utifrån uppgifter från en av de andra misstänkta. Den personen hävdade att Hannah Graaf hade suttit med när rånen planerades, att hon skulle ha försett rånarna med peruker och även ha förvarat ett vapen som användes under rånligans tillslag.

Det gick så långt att Hannah Graaf, som då räknades till en av Sveriges mest kända artister och fotomodeller, åtalades för medhjälp till rån.

Men teknisk bevisning saknades helt.

1 av 3 | Foto: TV3
Hannah Graaf berättar i ”Systrarna Graaf”.

Huvudvittnet backade – Graaf frikändes

Och under rättegången ändrade sig huvudvittnet när han pressades av Graafs advokat.

– Han hade sagt att jag var med på allting, att det var jag som var hjärnan bakom allting, att jag hade fixat vapnen. Jag var helt enkelt the mastermind bakom det här bankrånet. Han var psykiskt sjuk. När det väl kom fram i rättegången: ”Hur vet du att Hannah var med på det här?”, då var det ju allt från att John Travolta hade ringt honom och berättat det. Det var det ena och det andra, det höll inte riktigt, säger Hannah Graaf i programmet.

Åklagaren meddelade snabbt att han lade ner åtalet mot Hannah Graaf och efter att rätten överlagt i bara tre minuter kunde hon lämna domstolen, frikänd.

– Bara att John Travolta skulle ha ringt honom borde kanske ha väckt lite misstankar hos polisen att det här kanske inte stämde, säger Hannah Graaf idag.

Nu kan hon skämta om mardrömssommaren 2000.

– Nu i efterhand kan jag skratta åt det, för det är lite parodi att jag skulle vara hjärnan bakom ett stort bakrån. Det är nästan så att jag tycker att det är lite coolt idag. Men just då var det fruktansvärt jobbigt, säger hon i programmet.

Nöjesbladet har sökt Hannah Graaf.

”Systrarna Graaf” sänds på TV3, Viaplay och Viafree tisdagar 21.00.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

TV3

Rån