”Jag tänkte inte på att det kunde bli för mycket”

TV4-profilen Maria Forsblom om: Tuffa jobbtiden • Bröllopsplanerna • Sömnen

Maria Forsblom har arbetat på TV4 i flera år och trivs som fisken i vattnet.

Men det fanns en tid då hon var nära att gå in i väggen.

– Jag hade inte hållit så länge till, säger hon.

Maria Forsblom.
Maria Forsblom.

När Maria Forsblom, 33, svarar i telefonen har hon nyss kommit in från en promenad i den stekande solen.

– Det är ju det här man har väntat på, så jag tänker inte yppa något negativt om värmen, säger hon.

Hon har haft några veckors semester och ska njuta av några till innan hon återvänder till jobbet som programledare på TV4:s flaggskepp ”Nyhetsmorgon”.

– Jag har varit helt dagvill, vilket brukar vara ett gott tecken, jag har verkligen kopplat av totalt.

Maria Forsblom och Peter Jihde i ”Nyhetsmorgon” 2017.
Maria Forsblom och Peter Jihde i ”Nyhetsmorgon” 2017.

Hennes ansikte är ett välkänt sådant för TV4-tittarna. Forsblom medger att hon inte saknar arbetet jättemycket när det fina vädret har kommit. Men samtidigt ser hon fram mot vad jobbhösten har att erbjuda.

– Jag är inte rädd för att ha jobb- eller söndagsångest. Jag njuter nu och kommer tycka det är superkul när det drar i gång. Men man måste ju aktivera jobbhjärnan och förstå vad som har hänt i världen. Jag har varit väldigt bra på att stänga av allting, säger hon.

”Hade inte satt stopp, utan det var någon annan tvungen att göra”

Forsblom har inte alltid varit programledare. Hon har varit runt på flera redaktioner i TV4-huset. Under en tid var hon nöjesreporter, en tid som var tuff.

– Det var nog den mest intensiva jobbperioden jag haft. Detta var samtidigt som jag var nyexaminerad. Vi hade sändningar måndag-fredag. Jag var programledare, reporter, redaktör och researcher. Man skulle hinna med att göra så mycket. Det är ju självklart att man inte hinner göra allt det på åtta timmar. Jag blev inte jätteledsen när de sa att det skulle läggas ner. För jag hade inte hållit så länge till. Jag tänkte inte på att det kunde bli för mycket. Jag hade inte satt stopp, utan det var någon annan tvungen att göra, säger hon.

Emil Englund och Maria Forsblom.
Emil Englund och Maria Forsblom.

Tillsammans med sambon Emil Hägglöf har hon sönerna Milian och Matheo. Hon går upp vid 03.00 på nätterna för att hinna till sändningsstart, en tid många skulle frukta, men Forsblom har blivit van.

– Har man bestämt sig för att arbeta med ”Nyhetsmorgon”, då är det svintidigt man går upp. Det är likadant för alla. Att snooza fungerar inte för mig. Jag går upp så fort klockan ringer vid 03.00 och slänger mig in i duschen, då vaknar man till ordentligt. Men sen på jobbet är det superkul. Alla skrattar och vi har det trevligt tillsammans.

”Det är ju inte bra för kroppen att sova så lite och gå upp de tider vi gör”

Blir man inte trött när ni slutat sända då?

– Jo, sen kommer ju baksmällan. Då är man ju trött, det är inget snack om det. Efter måndagens och tisdagens sändningar åker jag hem direkt, jag planerar ingenting, utan jag åker hem direkt och sover några timmar innan jag hämtar barnen.

Reagerar inte kroppen till slut på så få timmars sömn?

– Vi har ju haft några sömnexperter i studion och det är ju inte bra för kroppen att sova så lite och gå upp de tider vi gör. Då får jag behandla den utifrån bästa förmåga och göra det som ändå fungerar för mig.

Du har arbetat på TV4 i flera år och haft dessa tider, är du inte sliten?

– Jag började på ”Nyhetsmorgon” redan 2003, då som studiovärdinna, men det är ju samma tider. Så jag har passerat många olika poster. Det är alltså 17 år av att gå upp så tidigt. Men jag tror svaret på frågan kommer när man blir äldre. Men än så länge, har jag klarat mig väldigt bra. Jag har inga sömnproblem eller liknande. Men om man inte skulle klara av sömnen, då kan man inte arbeta på ”Nyhetsmorgon”.

”Emil har fått ställa upp väldigt mycket för mig”

Det klassiska livspusslet då... Hur får du och din sambo ihop det?

– Det är väl den positiva delen av kråksången, att livspusslet blir väldigt enkelt. Visserligen är det mitt schema som får styra, för jag kan ju inte lämna barnen måndag, tisdag och onsdag. Men det är också bara de tiderna min sambo Emil behöver fokusera på. För sen kan jag ju hämta de tre dagarna då jag slutar tidigt och torsdag och fredag sköter jag både lämning och hämtning. Jag tror att ett par som båda har kontorstider har det kämpigare faktiskt.

Du och Emil har ju varit tillsammans ett tag, har det varit några slitningar mellan er?

– Jag tror inte det. Jag har ju jobbat på ”Nyhetsmorgon” hela tiden från att vi träffades. Det har varit vårt normala. Så vi har inte upplevt någon annan vardag liksom. Sen är det klart att det är tråkigt ibland när jag till exempel var vikarie och ville ta alla pass som fanns, både jul och nyår. Så Emil har fått ställa upp väldigt mycket för mig.

Inget giftermål i sikte

Hur ser framtiden ut på den privata fronten?

– Jag hoppas att den ska vara stabil. Det är fullt ös med två små barn. Men det är en sådan rolig karusell att vara med i. Det är någonting hela tiden, men det är så mycket kärlek. Sen är det såklart lite protester när det ska borstas tänder, klä på sig kläder och så vidare. Sen är det klart att jag morrar till lite också.

Har du och Emil några bröllopsplaner?

– Haha! Nej inget giftermål på g än.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE