Eva och Efva säljer lyxvåningen: ”New York började falla itu”

Väntas göra mångmiljonvinst trots fallande dollar

Eva Dahlgren och Efva Attling.
Eva Dahlgren och Efva Attling.

New York var parets hem i sju år men nu säljer Eva Dahlgren och Efva Attling sin takvåning i staden.

– Nu känns allt med Amerika rätt främmande, särskilt för en svensk. Mänskliga relationer, hela den amerikanska kulturen, politiken, säger Eva Dahlgren till Dagens Nyheter.

Trots den fallande dollarn behöver intresserade köpare vara beredda på att tömma sparkontot rejält – priset är satt till 18 miljoner kronor.

När lägenheten lades ut till försäljning var priset motsvarande 19 drygt miljoner. Men på en dryg månad har raset av den amerikanska valutan gjort att de 2 050 000 dollar som priset satts till numera motsvarar knappt 18 miljoner kronor.

Kan göra vinst på åtta miljoner

Men Eva Dahlgren, 60, och Efva Attling, 68, kan ändå räkna hem en ordentligt vinst. Enligt Expressen köpte de takvåningen för 1,4 miljoner dollar 2011. Då var dollarn ännu svagare än idag och summan motsvarade mellan nio och tio miljoner kronor. Det innebär att det äkta paret kan hoppas på en vinst på omkring åtta miljoner kronor om de lyckas få lyan såld.

Eva Dahlgrens och Efva Attlings lägenhet ligger högst upp i fastigheten och har en takterrass med utsikt över Manhattan
Eva Dahlgrens och Efva Attlings lägenhet ligger högst upp i fastigheten och har en takterrass med utsikt över Manhattan

Lägenheten, på 186 kvadratmeter ligger högst upp i huset och har fyra rum i etage och en privat takterrass på över 75 kvadratmeter. Den ligger i populära Alphabet city i New Yorks East Village, på Manhattan och säljs av mäklaren med orden: ”Välkommen till din utomordentligt rymliga och ljusa våning med fönster från golv till tak”.

Flyttade efter Trumps valseger

För Dagens Nyheter berättar Eva Dahlgren om beslutet att först flytta till USA, för att sen lämna New York efter att Donald Trump vunnit valet och nu slutligen också göra sig av med lägenheten som varit parets hem medan de under sju års tid pendlade mellan världsmetropolen och Sverige.

Eva och Efvas takvåning ligger till försäljning hos flera New York-mäklare
Eva och Efvas takvåning ligger till försäljning hos flera New York-mäklare

– Det kändes verkligen som om USA var på väg mot något nytt de där första åren. Det var ett tåg mot framtiden, känslan av en ung nation som bygger en bättre demokrati. Och det var fantastiskt att få vara med om. Men sedan tog det bara slut. Nu känns allt med Amerika rätt främmande, särskilt för en svensk. Mänskliga relationer, hela den amerikanska kulturen, politiken, säger hon till Dagens Nyheter.

– Även New York förändrades mycket. Allt blev dyrare, mer gentrifierat och ojämlikheten bredde ut sig. New York började falla itu, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE