”Landet runt”-profilen: Har vi filmat det så måste det sändas

Henrik Kruusval fyller tio år som programledare för SVT-långköraren

Tio sekunder in i det första programmet kom läsarkritik i ett mejl: ”Va fan”.

– Det var det enda, vederbörande hade inte orkat utveckla det. Det var oförglömligt – men jag tycker att det är uppfriskande att människor tycker att jag är en idiot, säger Henrik Kruusval.

I år firar han tioårsjubileum som programledare för ”Landet runt”.

Programmet, som länge hade miljonpublik, ligger nu stadigt på runt 700 000-800 000 tittare per program. Det beskrivs ofta som ”mjukt, töntigt och lite tramsigt”.

– Inte så lite tramsigt! Det är ibland rena tramsfyrverkerier som vi blåser av. Men det finns faktiskt en lite djupare tanke med det också. Vi lägger ner väldigt mycket tid på att titta igenom det som alla tittare skickar in. Vi försöker hålla ribban ganska lågt – för man kanske har en film som kanske inte är jättebra, men det finns något sevärt med den och tanken är ändå god – så att människor inte ska känna sig så hämmade.

– Det här kan låta som en efterkonstruktion, eftersom våra egna små humoristiska filmer ibland absolut inte håller måttet, men vi har en regel också: Har vi filmat det så måste det sändas. Hur det än blir, säger Henrik Kruusval, 46.

Inget firande planerat

Någon långtidsplanering existerar inte på ”Landet runt”.

– När vi har gjort ett program är nästa program helt tomt. Det är verkligen mycket ur hand i mun – det är också en del av charmen. Ungefär som när man skjuter en straff i fotboll, om inte ens jag vet var bollen ska hamna så är det jättesvårt för målvakten att förbereda sig.

Att Henrik Kruusval firar tioårsjubileum med sitt ”Landet runt” hade han inte riktigt koll på, så något firande är inte planerat.

– Men jag har gått och funderat på att vi skulle göra lite uppföljningar från åren som vi har hållit på. Till exempel den legendariska, killen som hette Jerry som blev ett stort Youtube-fenomen: ”Jerry pratar spanska”. Han är ju vuxen nu, det hade varit intressant att höra om han lärde sig någon spanska.

”Flöt kokosnötter i ån”

Till Henrik Kruusvals absoluta favoritinslag hör mysterium.

– Någonstans i västgötabygden upptäckte ett äldre par plötsligt att det flöt en massa kokosnötter i ån utanför. Jättemärkligt! När vi var och hälsade på hade de säkert plockat upp 70 kokosnötter. Troligtvis var det personer som tillbad någon form av religion som innebar att man stoppade ner kokosnötter i närmsta vattendrag … Och en kille i tolvårsåldern som aldrig hade klippt sig i hela sitt liv, han hade hår ner till midjan. Då följde vi med när han skulle klippa sig för första gången.

– Det är charmen med programmet, mycket är inte nyhetsmässigt alls. Men det är ändå en skön bild av hur samhället i det stora hela ser ut. För den stora massan är tillvaron ganska odramatisk trots allt. Det puttrar på, man går och klipper sig och slänger en kokosnöt i ån och så, säger han och skrattar.

Får både ris och ros

Över nyår var Henrik Kruusval i Norge och kunde jämföra med ett program som liknar ”Landet runt”.

– De har urnorska tv-program. De åker på en fjord och någon sitter och flätar en näverkorg. Man skulle kunna tycka att det var likadant som vårt program. Men det är det verkligen inte. Och vi vill liksom inte heller hamna där att det bara ska bli folkdräkter och urkultur, utan det ska snarare spegla samhället ur alla aspekter.

”Landet runts” tittare är aktiva. Fortfarande hör de av sig med både ris och ros.

– Människor är nog inte mer fientliga nu än de var tidigare, det tar sig andra uttryck. Jag tycker att det är bra att människor engagerar sig, jag tycker att det är uppfriskande att människor tycker att jag är en idiot. Du vet, att jag står och skrattar åt mina egna skämt. Det kan ju tyckas lite sorgligt, men det visar ju att människor bryr sig att de orkar och bemödar sig om att skicka handskrivna brev där de tycker att jag borde göra något annat.

Öppen för fler säsonger

Ni har en årskrönika i programmet i kväll. Vad bjuder ni på då?

– Det blir en, faktiskt, enastående kavalkad av människor som dök upp under förra året.

Kommer du att köra på med ”Landet runt” i ytterligare tio år nu?

– Märkligt nog är det precis lika roligt att dra igång en ny säsong nu som det var när vi började. Trots att väldigt mycket har förändrats, samhällstonen har ändrats. Men då får man ändå säga att så mycket som man kan få för sig att det ändrats – det har det nog inte gjort.

Publisert:

LÄS VIDARE