Ellen Bergström om kampen mot alkoholen

Nu hoppas skådespelaren att fler vågar söka hjälp

Av: Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

I ett år har Ellen Bergström hållit sig borta från alkoholen.

Nu delar hon med sig om kampen – och hoppas i TV4:s ”Efter fem” att fler vågar söka hjälp.

– Det finns så många som har problem med alkohol men det är så tabubelagt att prata om det, säger hon till Nöjesbladet.

För en vecka sedan postade skådespelaren Ellen Bergström, 29, ett Instagraminlägg där hon skrev att hon varit nykter i ett år.

”Aldrig hade jag trott att jag skulle kunna skriva den meningen. Men det är sant, och jag är så jäääävla stolt och glad för det!” skriver hon bland annat.

Under onsdagen medverkade Ellen Bergström i TV4:s ”Efter fem”. I programmet pratade hon om hur dåligt alkoholen fick henne att må och att personer i hennes omgivning berättat om hur hon blev helt personlighetsförändrad när hon drack, något som hon utvecklar för Nöjesbladet.

– När jag drack var det som att jag inte kunde sluta dricka, även om jag ville. Jag ville så gärna men kunde inte, alla andra runt omkring mig drack och det blev att jag normaliserade alkoholen. Det blev mer normalt att dricka än att inte dricka. Jag lurade mig själv att jag inte hade några problem, säger hon.

Gick på AA-möten

Dagen efter en utekväll kunde hon vakna med kraftig ångest, något hon tror kan ha berott på den kemiska reaktionen av alkohol.

– Egentligen behövde inte något ha hänt, det bara blev ångest ändå. Det var som att jag letade efter problem.

1 av 3 | Foto: TV4 / Efter fem
Ellen Bergström.

Hon har flera gånger försökt att leva ett nyktert liv men fallit tillbaka eftersom många i hennes omgivning druckit och hon då normaliserat sin inställning till alkoholen.

Men nu har hon varit nykter i ett år och säger att mycket beror på att hon sett över sin egen omgivning samt fått stort stöd från pojkvännen Niclas Lij som också beslutat sig för att sluta dricka.

– Jag har också gått på AA-möten. En av mina närmaste tjejkompisar tog med mig dit. Jag har omgett mig med människor som inte dricker, sen vet jag inte om det är ett måste för att sluta dricka men jag tror att det kan vara bra att se över sin umgängeskrets.

”Man ska inte känna skam”

Ellen Bergström säger att det är många som har hört av sig och sagt att de känner igen sig i hennes situation. Nu hoppas hon att fler vågar söka hjälp för sina alkoholvanor och delar med sig av några tips.

– Det är så klart väldigt individuellt men det jag kan säga är att dels söka efter information där man bor, söka sig till öppenvårdsenheter och gå på AA-möten. Man kan ta med sig sin kompis på ett öppet möte och bara lyssna för att se ifall man känner igen sig.

– Man måste erkänna att man har ett problem, våga förstå. Det gäller att ta det till sig och inte känna någon skam, för det finns så många som har problem med alkohol men det är så tabubelagt att prata om det.

Publicerad:

LÄS VIDARE