Återföreningen: GW och Kvartoft tillsammans igen

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2024-05-02

Camilla Kvartoft och Leif GW Persson gör comeback tillsammans i SVT efter sex år. Pressbild.

Pensioneringen från tv-rutan blev kortvarig.

I höst är Leif GW Persson tillbaka – i SVT med gamla parhästen Camilla Kvartoft.

– Det känns jättekul, naturligtvis, säger Kvartoft till TT.

Så sent som den 31 mars tog Leif GW Persson, 79, farväl av TV4 när han gjorde sin sista sändning med ”Nyhetsmorgon”. Framöver skulle han ägna sin tid åt att skriva böcker.

Nu blir det inte så. I höst kommer kriminologen tillbaka till SVT, där han gjorde ”Veckans brott” mellan 2010 och 2018 med Camilla Kvartoft som programledare. Därefter lockades han över till TV4.

Camilla Kvartoft leder även det nya programmet ”Veckan”.

– Det är ett samhällsprogram med fokus på brott och kriminalpolitik. Kanske lite bredare än det vi gjorde tidigare, men tittarna kommer ju absolut känna igen sig, berättar hon.

Kriminologiprofessorn och författaren Leif GW Persson var expert i "Veckans brott" mellan 2010 och 2018 med Camilla Kvartoft som programledare. Arkivbild.

Hårdare samhälle

Kvartoft betonar att samhället har förändrats sedan ”Veckans brott” sändes. Det gör att ett bredare anslag – och ett annat namn – nu känns nödvändigt.

– Om man tänker på det som har hänt sedan vi slutade sända ihop för sex år sedan har ju kriminaliteten verkligen blivit råare och större. Organiserad brottslighet påverkar oss alla, hela samhället. Leif är kunnig när de gäller de frågorna och har erfarenheten.

”Veckans brott” blev en tittarsuccé med miljonpublik varje vecka och fick tv-priset Kristallen. Återföreningen av de populära programledarna är något av en kupp för SVT. Även flera ur den forna redaktionen arbetar med det nya programmet.

– Jag förstår att det kan finnas stora förväntningar och jag hoppas att vi ska kunna göra tittarna glada och nöjda, säger Kvartoft.

”Kan göra skillnad”

Det är drygt en månad sedan Leif GW Persson slutade på TV4. Camilla Kvartoft säger att hon inte är ansvarig för att ha lyckats locka tillbaka GW till SVT.

– Nej, vi har ju haft kontakt genom åren, under den här tiden. Men det här blev en rolig nyhet för mig också. Det blev klart ganska sent.

Hon är väldigt glad över att få återförenas med sin vän och parhäst.

– Det som jag tycker är allra roligast är att SVT: s tittare återigen får ta del av Leifs humor, vassa repliker och kunskap som ger ett större perspektiv på de här frågorna som är så viktiga, säger hon och fortsätter:

– Det är det som jag tycker är så roligt med att ha en sådan här ”reunion”. Vi kan göra skillnad, det är ett viktigt program i vår samtid.

ANNONS