Anders Lundin

Anders Lundin om ”Allt för Sverige”: Fantastiskt spännande människor

Så blir nya säsongen av SVT-succén

Av: 

Mary Mårtensson

Anders Lundin.
Anders Lundin.

NÖJE

Efter 15 månader i träda påbörjas nu inspelningarna av den omåttligt populära tv-serien ”Allt för Sverige” igen.

– Det här är nog den mest spännande gruppen vi haft. Det är fantastiskt spännande människor med väldigt spännande familjehistorier, säger programledaren Anders Lundin, 62, om de nya deltagarna.

Dessutom firar tv-programmet tioårsjubileum.

Det var i maj förra året som inspelningarna av reality-serien ”Allt för Sverige” i SVT skulle starta. Men på grund av coronapandemin fick det hela tiden skjutas upp och ställdes till slut in.

– Jag har stött på väldigt många som frågat när och om programmet kommer tillbaka, säger programledaren Anders Lundin, som länge längtat efter en ny säsong.

Denna längtan delar han med de runt två miljoner svenskar som brukar följa varje avsnitt av succéprogrammet. Det är ingen liten prestation, att klassisk tablå-tv lyckas locka så många tittare i ett så starkt digitaliserat land som Sverige.

– SVT räknar oss som ett av deras lägerelds-program som samlar nationen, säger han.

Deltagarna får en ny chans

Idag påbörjas inspelningarna. Då beträder tio nya svensk-amerikaner från USA för första gången svensk mark, varifrån deras förfäder en gång kommit.

– Då landstiger deltagarna under pompa och ståt. Den här gången blir det nog i Skåne, säger programledaren lite lurigt.

De som valdes ut till den inställda säsongen 2020 får nu alla en ny chans.

– Alla deltagare som vi valde ut förra året är kvar. Det brukar ju kunna hända att någon får ett nytt jobb eller hamnar i någon annan fas i livet, men det är exakt samma deltagare.

Det krävs ett starkt personligt engagemang för att bli utplockad.

– De som vi väljer är de som är otroligt förväntansfulla och längtande och vill vara med på det här äventyret och utforska sin svenska historia. De är väldigt motiverade, säger Anders Lundin.

Kräftskiva och Medeltidsvecka

I tv-programmet reser svensk-amerikaner runt i Sverige i jakt på sina svenska rötter. Vinnaren av tävlingen får i sista avsnittet träffa sina svenska släktingar.
Denna säsong utlovas medverkande av en extra kaliber.

– Det är fantastiskt spännande människor med väldigt spännande familjehistorier. Det är människor vars förfäder vi får spåra långt tillbaka i tiden.

Vi tittare får följa med dem till Gotland, lära oss om Gnosjöandan och om det svenska bibelbältet, uppleva den vackraste delen av Värmland och en jaktsäsong i Västerbotten.

Att programmet spelas in i augusti - och inte som brukligt i maj och juni - medför att amerikanarna får vara med om en riktig kräftskiva, närvara vid skolstarten och uppleva Medeltidsveckan i Visby.

Anders Lundin.

”Det var hemskt i början”

Dessutom utlovas något alldeles extra.

– Det är ett jubileum för tusan! Det kommer att bli lite bjussigare överraskningar, men jag vågar inte säga mer, säger Anders Lundin om tv-serien som i år firar tio år.

Pandemin fick annars samma konsekvenser för Anders Lundin som för så många andra personer verksamma inom nöjes- och kulturbranschen.

– Det var hemskt i början, i stort sett alla jobb försvann ju, inkomsterna försvann. Det blev väldigt tomt. Men jag har ändå haft tur, säger han.

För samtidigt dök en ny möjlighet upp. Anders Lundin, som har en lärarexamen i historia, geografi och samhällskunskap och dessutom är utbildad radioproducent vid Dramatiska institutet, blev tillfrågad om han ville medverka i en podd om svensk historia.

– Historiepodden räddade upp mycket, säger han.

”Bästa sommarsemestern någonsin”

"Svenska folkets historia" återfinns ständigt på topplistan över de tio mest lyssnade poddarna.

Sommaren har Anders Lundin tillbringat med sin familj - hustrun och sångerskan Kerstin Lundin Ryhed och barnen Adrian, 14, och Matilda, 12 - vid sitt sommarställe i Filipstad.

– Jag tror att jag har haft den bästa sommarsemestern någonsin. Vi åker till Filipstad och sedan håller vi oss krampaktigt kvar där så länge som det någonsin går, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mycket tjänar allsångsprofilerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lundin

Tv-serier

Allt för Sverige