Inget "The end" för filmstrejken

TT-AP

Publicerad 2023-09-15

Inget slut synes än. Men i nästa vecka ska möten ske. Bild från en strejkaktion i New York i augusti.

Ännu syns inget slut på konflikten i Hollywood, där manusförfattare och skådespelare strejkar för bättre villkor. Men parterna på manussidan ska försöka återuppta förhandlingarna i veckan som kommer.

Konflikten har snart pågått i fem månader. Manusförfattarna började strejka i våras och i somras hakade skådespelarfacken på.

Även om parterna som förhandlar om manusförfattarnas villkor nu ska mötas igen finns inget klart om nya möten vad gäller skådespelarna.

Förhoppningarna om en snar lösning är inte jättelika. Ett försök att starta om i augusti med manusförfattarna gick direkt i stå. Konflikten handlar om ersättning, om trygghet och hur AI ska tacklas.

Producenternas företrädare AMPTP försäkrar att vart och ett av medlemsbolagen är angelägna om att komma överens och att jobba tillsammans med manusförfattarnas fack för att nå dit.

Men manusförfattarnas dom över producenternas förslag – bland dem Netflix och Disney – för en månad sedan var ganska krasst. Enligt WGA, deras fack, kom bolagen till dem för att hålla en föreläsning som gick ut på hur enastående bra deras enda motbud var.

ANNONS