Lutar åt norsk seger i Melodifestivalen

Ann Edliden/TT

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-03-07

Inför lördagens final i Melodifestivalen ställer sig alla frågan: kommer två norrmän att representera Sverige i Eurovision?

– Det verkar som att svenska folket skulle tycka att det var okej, säger Marcus & Martinus.

Spelbolagen verkar tvärsäkra: Marcus & Martinus kammar hem storvinsten i Melodifestivalen. De andra artisterna är medvetna om konkurrensen från de norska tvillingarna.

– Jag vet att svenska folket älskar Marcus och Martinus, det gör jag också, säger ukrainska Maria Sur.

Inte första gången

Om duon i slutändan står som segrare är det heller inte första gången vi låter norska medborgare representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Elisabeth Andreassen vann tävlingen 1982 tillsammans med Kikki Danielsson och låten ”Dag efter dag”. Hon har medverkat i Eurovision fyra gånger – varav en som vinnare av hela tävlingen med ”La det svinge”.

Som norsk-svensk tror hon inte att nationalitet spelar någon roll när de svenska tittarna lägger sina röster, säger hon till TT på telefon från Oslo.

– Jag tror det var mer viktigt förr i tiden att man höll sig till sitt land. Nu är det flera som tävlar för andra länder och sociala medier har också minskat avståndet mellan länderna i Europa, säger hon.

Enligt Elisabeth Andreassen märks heller ingen missunnsamhet i Norge över att Marcus & Martinus tävlar för Sverige.

– Det är mest pressen som blåser upp problemen i så fall. Jag tror att publiken är stolta över killarna. Jag märkte aldrig av några protester när jag och Kikki tävlade med Chips.

Saucedo: ”Goda chanser”

Danny Saucedo har stämplats som ”den eviga tvåan” i Melodifestivalen. I år kan det vara Norge som sätter käppar i hjulet för drömmen om Eurovision.

– De har ju ett nummer som är helt otroligt. När jag såg det tappade jag hakan och tänkte ”fan vad fint!”. Men sedan måste man ju också möta det med en låt som håller. Jag tror ändå att jag har goda chanser, oavsett vad oddsen säger.

Inte heller Dotter tror att röstningen kommer att påverkas av att det kan bli norska bröder som får representera Sverige i Eurovision.

– Tycker man om ett nummer och en låt så röstar man på den. Oavsett vilket land man kommer ifrån. Marcus & Martinus är fantastiskt duktiga med en jättebra låt.

Själva säger duon att de försöker att inte ta del av några spekulationer, varken goda eller dåliga sådana.

– Det är säkert många som tycker att vi inte förtjänar det eftersom vi inte är svenskar, men vi gick ju ändå direkt till final. Och till och med Benjamin Ingrosso har sagt att han tycker att två norrmän faktiskt får lov att representera Sverige.

ANNONS