Ministerns kritik efter Paolo Roberto-intervjun

”Ger felaktig bild”

Publicerad 2023-07-26

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg vänder sig mot Paolo Robertos uttalanden efter en intervju där han säger att kvinnan han köpte sex av kan ha varit där ”helt frivilligt”.

Ministern var tidigare åklagare och ledde förundersökningen mot tv-profilen, och säger att han målar upp en annan bild av kvinnans situation, än den som framkom då.

– Han har ju själv tagit del av förhöret, säger hon till Aftonbladet.

Under helgen gjorde Paolo Roberto en intervju på Youtubekanalen ”Dialogiskt”. I intervjun frågas han bland annat om sexköpet han åkte fast för i maj 2020.

I intervjun backar han från ett uttalande han gjorde i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, dagen efter att han blivit tagen för sexköpet.

– Du köper en annan kvinnas kropp, säkert någon som är dittvingad liksom. Hon är inte där för att det är jättetrevligt, sa han i tv-soffan då.

I intervjun med ”Dialogiskt” från helgen säger han nu att det uppmärksammade uttalandet var ”helt fel formulerat”.

– Jag sa det rätt dåligt i den intervjun när jag fick den frågan. Det var helt fel formulerat, det var ingen som tvingade henne där, säger han, samtidigt som han understryker att han ångrar sexköpet.

Han berättar även att han läst om kvinnan på internetforum, där det hävdats att hon ”handlar på NK” och har en bra tillvaro.

Paolo Roberto

Paulina Brandberg kritiserar

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) kritiserar nu Paolo Robertos uttalanden i en tråd på Twitter. I hennes tidigare yrke som åklagare var det hon som ledde förundersökningen om sexköp mot profilen.

Bland annat menar hon att Paolo Roberto sprider en felaktig bild av prostituerade, och kallar hans uttalande för ”magstarkt”. Hon säger till Aftonbladet att det i förhör med kvinnan efter sexköpet framkommer en annan bild än den Roberto ger i Youtube-intervjun.

– Där framgår det tydligt att det är en kvinna som har befunnit sig i en otroligt utsatt situation som har gjort att hon har känt att hon inte haft något annat val än att prostituera sig. Paolo Roberto har ju själv tagit del av det här förhöret, innan jag utfärdade strafföreläggande mot honom, så han har själv sett det, säger hon.

Paulina Brandberg

”Fel kvinna hängs ut”

Paulina Brandberg menar också att uttalandena på internet om att kvinnan handlar på NK och har en bra tillvaro, handlar om fel kvinna.

– Jag har också tagit del av den tråden och kan konstatera att det är fel kvinna som hängs ut. Det var en helt annan kvinna som var aktuell i det sexköpsärendet, säger hon.

När Paulina Brandberg var verksam som åklagare jobbade hon med flera liknande fall. Hon menar att Paolo Roberto ger en felaktig bild av prostitution och prostituerade.

– Det jag har sett är ju en så enormt stor misär, och jag vill tro att om de som köper sex hade sett vad jag ser, så vill jag tro att det är många av dem som hade avstått från att göra det. Men i stället ser man då att många av sexköparna rättfärdigar det här inför sig själva genom att, precis som Paolo Roberto, prata om att det är personer som gör det här helt frivilligt.

Paolo Roberto dömdes i december 2020 till dagsböter på 15 500 kronor för sexköpet. I augusti 2022 togs dagsböter bort från straffskalan för sexköpsbrott. Idag är det högsta straffet för brottet ett års fängelse.

Aftonbladet har sökt Paolo Roberto för kommentar utan framgång.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln