Mammans smärta inspirerade till nya SVT-serien ”Painkiller”

Har haft fibromyalgi i 24 år – efter nästan ett helt yrkesliv som städare

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2024-01-25

Nya SVT-serien ”Painkiller” är inspirerad av Gabriela Pichlers mammas kamp mot kronisk smärta.

– Det är en historia som ligger mig varmt om hjärtat rent personligt, säger regissören.

Dijana har efter ett hårt liv med jobb på fabrik och som städare konstant ont. Men i stället för att få vård skickas hon iväg på föreläsningar för att lära sig att acceptera sin smärta. Till slut får dottern Andrea nog och bestämmer sig för att linda värken – med konstens hjälp.

Den prisbelönta regissören Gabriela Pichler är noga med att påpeka att handlingen i ”Painkiller”, som börjar i SVT den 26 januari, inte är baserad på hennes mamma Ruzica. Men hon och medmanusförfattaren Johan Lundborg fick idén efter att ha sett Gabriela Pichlers mor lida av fibromyalgi sedan 24 år tillbaka, efter nästan ett helt yrkesliv som städare och på fabriksgolv i Sverige.

Gabriela Pichler med huvudrollsinnehavarna i sin första tv-serie "Painkiller"; Snezana Spasenoska och Dodona Imeri.

”Cyniskt”

Ruzica Pichler skickades också på en smärtkurs där deltagarna utlovades att få prata med smärtläkare, fysioterapeuter och psykolog efteråt. Men den delen blev aldrig av.

– Så det enda som var kvar i slutändan var föreläsningarna och det var ju cyniskt på något sätt att man måste lära sig om acceptans av smärtan innan man kan få en vård som är värdig, säger Gabriela Pichler.

Blandningen av drama om utslitna människor i arbetarklassen på gränsen till utanförskap kombinerad med humor känns igen i från Gabriela Pichlers andra verk, till exempel debutfilmen ”Äta, sova, dö”, som fick fyra Guldbaggar 2012. ”Painkiller” är hennes första tv-serie.

Mamma Dijana (Snezana Spasenoska) och dotter Andrea (Dodona Imeri) i "Painkiller". Pressbild.

”Autentisk röst”

Dijana (spelad av Snezana Spasenoska), beskrivs av Gabriela Pichler som ”en klassisk Balkanmamma”. Hon bor till och från med sin dotter Andrea (Dodona Imeri), som är en internationellt erkänd performancekonstnär, men egentligen bara omfamnas av kulturvärlden för sin ”autentiska röst”, det vill säga att hon är äkta arbetarklass i en värld av medel- och överklass.

Det är något Gabriela Pichler känner igen sig i. När hon kom fram som ett underbarn lyftes hennes arbetarklassbakgrund fram som ett exempel på hur ”äkta” hon var.

– Andrea vill vara en konstnär som är fri att berätta vad som helst, men det är det som folk fastnar för. När ”Äta sova dö” kom fick jag läsa att jag kom från ”ingenstans”. Då hade jag pluggat film i åtta år...

TT: Du får bryta med folks förväntningar och regissera något helt annat nästa gång.

– Ja, jag tänker mig en science fiction-film. Det skulle vara skitkul, säger Gabriela Pichler och skrattar.

”Painkiller” har premiär på SVT Play den 26 januari och börjar i SVT1 den 29 januari.

Gabriela Pichler fick Guldbaggen för bästa film 2012 för debuten "Äta, sova dö". "Painkiller" är hennes första tv-serie.

ANNONS