Ukrainska barn ställer ut sina dagböcker

TT-AP

Publicerad 2023-08-18

15-årige Mykola Kostenko ställer ut sina teckningar gjorda i ett skyddsrum i Mariupol innan han lyckades lämnade staden tillsammans med sin familj.

Ukrainska barns upplevelser av kriget är temat för den nya utställningen ”Krigs-dagböcker” i Amsterdams stadshus. Staden där den gömda Anne Frank en gång skrev sin berömda krigsdagbok ställer nu ut dagböcker skrivna av ukrainska barn efter Rysslands fullskaliga invasion.

– Den här utställningen handlar om smärtan genom barnens ögon. Det känns i hjärtat på varje vuxen att se det lidande och den sorg som det ryska kriget orsakar hos våra barn, säger Khrystyna Khranovska, utställningens initiativtagare.

”Krigs-dagböcker” omfattar skrivna dagböcker, men också teckningar och fotografier. 15-årige Mykola Kostenko ställer ut sina teckningar, gjorda på utrivna sidor ur den enda anteckningsbok som han hade under de 21 dagar som han satt i skyddsrum i Mariupol. Till slut lyckades hans familj lämna staden och de ryska anfallen.

– Jag lade ner min själ i de här bilderna, eftersom de är vad jag gick igenom i Mariupol. Det jag såg, det jag hörde. Det här är min erfarenhet och mitt hopp, säger han.

Utställningen pågår till den 24 september.

ANNONS