Svensken blåst av miljardär i ”Hunger games”-bluff

NÖJE

Svensken sökte till verklighetens ”Hunger games”.

Men allt var en bluff iscensatt av en rysk miljardär.

– Det känns väldigt snopet, säger Mats Goldberg.

”Hunger games” skulle bli verklighet i ryska tävlingen ”Game2:Winter” och den svenska tvåbarnspappan Mats Goldberg var enda skandinav bland de 120 personer som gått vidare till andra röstningsomgången.

Men tävlingen var en bluff.

Under gårdagen lade den ryska miljardären Jevgenij Pyatkovsky upp ett Youtubeklipp där han avslöjar att han iscensatt allt som ett bevis på hur lätt det är att få uppmärksamhet och gratisreklam i media.

– Det är inte jätteroligt, väldigt snopet. Det var mer hetlevrat i går när jag upptäckte det, nu har jag accepterat det. Visst känns det som att jag och de andra som sökt har blivit utnyttjade. En ryss som låg på andra eller tredje plats hade redan sålt hus och lagt om sina lån för det här, säger Mats Goldberg.

Förberedde sig i 400 timmar

Enligt den tidigare informationen skulle 30 deltagare spendera nio månader på en nio kvadratkilometer stor ö i floden Ob på den Sibiriska Taigan. Mats har själv lagt runt 400 timmar på förberedelser av olika slag, bland annat en kurs i arktisk överlevnad.

– Det finns en vinst med det här ändå, jag har fått mycket ny kunskap, nya vänner och följare, säger han.

Ska genomföra dödsmarsch

Mats kommer ursprungligen från Stockholm, men utbildar sig just nu till fjäll-och äventyrsledare i Älvdalen. Parallellt driver han evenemang där han skräddarsyr äventyr i överlevnad.

Nu ska han i stället kasta sig in i ett annat överlevnadsprojekt.

– Jag ska vandra dödsmarschen från Auschwitz till Bergen-Belsen, 50–60 mil, för att belysa vikten av att aldrig glömma det som hände under andra världskriget nu när rasismen och fascismen är på frammarsch. Jag har min farmor och farfar att tacka för att jag finns idag. Det som de fick utstå i Auschwitz ska ingen behöva uppleva, säger Mats Goldberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dokusåpor

Ryssland