SVT-profilen slutar – blev avtackad i direktsändning

1 av 3 | Foto: SVT
Helen Tronstad överraskades med blommor av Rapports nyhetsankare Lisbeth Åkerman.
NÖJE

SVT-meterologen Helen Tronstad tackades av under måndagskvällen i ”Rapport” efter sin väderpresentation.

Nu går hon i pension efter många år i rutan.

– Jag blev lite rörd, säger Helen Tronstad.

Helen Tronstad, 64, tackades av med blommor i direktsändningen av ”Rapport” under måndagskvällen.

När hon presenterat sin sista av många väderkartor, överraskades hon plötsligt av kollegan Lisbeth Åkerman – som kom in i bild med en stor bukett blommor.

– Det här är den sista rapportsändningen. Därför vill jag, och hela rapportredaktion säga stort, varmt tack för alla prognoser och för att ha guidat oss genom det oberäkneliga vädret, säger Lisbeth Åkerman i rutan till Helen Tronstad.

Överraskad och glad

Kollegornas kärleksfulla kupp tog den populära meterologen minst sagt på sängen.

– Jag blev faktiskt överraskad och jätteglad. Det var roligt att så många kollegor samlades. Jag blev lite rörd. Jag trodde inte jag var så viktig att det skulle bli en sådan uppvaktning, säger Helen Tronstad till Nöjesbladet.

Helen Tronstad beskrivs av SVT som ”väderredaktionens mamma”. Hon är chef för väderredaktionen och har arbetat som meteorolog på kanalen sedan 1998. Sedan 2000 har hon presenterat väder i såväl Rapport och Aktuellt som i Gomorron.

Vill leverera vackert väder

Det bästa vädret att presentera i tv-rutan är det som lovar vackert väder under semestermånader eller högtider.

– Jag tycker det är roligt om man på sommaren kan presentera vackert väder när många är lediga. Men rent meteorologiskt är det kanske mer spännande och utmanande om det kommer in ett riktigt oväder och man på bästa sätt ska ge information och tillgängliggöra den så folk förstår.

Hon minns ett sådant tillfälle väl.

– Under en av mina första sändningar började det snöa rejält i Gävle. De fick väl två meter snö till slut och blev helt insnöade, och då började vi förstå vidden av det. Vi hade inte gjort prognos för att det skulle snöa så mycket. Det var rätt dramatiskt.

Vilket är ditt personliga favoritväder?

– Jag vill inte ha så mycket varmare än 20 grader. Och så får det gärna vara lite svag vind och lätta stackmoln. Det tycker jag om.

När kommer vackra vårvädret tillbaka?

– Jag har tittat här i kartorna, som sträcker sig tio dagar framöver. Jag ser inte att det blir någon riktig ”ovärme” under april månad. Vi kommer väl tillbaka till tio grader och lite blåsigt, men det fina väder vi hade innan, det dröjer.

Tips från coachen - hur ska man planera sommarsemestern för att garantera bästa vädret?

– För det första är det alltid bättre väder runt kusten och skärgården. Men sedan är ett tips att vara lite morgonpigg, även om det kan vara svårt att sälja in. Men på morgonen är det oftare soligt och sen dyker de här stackmolnen upp och så bygger de på och blir regnskurar och åska.

Nu ska hon ägna sig åt sitt torp med odling av blommor och grönsaker.

– Varför jag går nu och inte i december när jag fyller år är för att jag ser fram emot en lång ledighet på mitt torp. Under fyra veckors semester hinner man inte så mycket. Så det står först på programmet.

ARTIKELN HANDLAR OM