Så fördelas Hasse Alfredsons miljonarv

NÖJE

Barnen får upphovsrätten – och familjen delar på pengarna

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Hasse Alfredson.

Hasse Alfredson lämnar efter sig ett arv på 15 miljoner kronor.

Förmögenheten tilldelas den folkkäre komikerns änka och tre barn, skriver Expressen.

Upphovsrätten till hans verk går till barnen.

Hans ”Hasse” Alfredson dog i september – 86 år gammal. Nu är den folkkäre underhållarens bouppteckning klar.

Enligt ett testamente som Expressen tagit del av lämnar Alfredson efter sig en förmögenhet på 15 miljoner kronor som barnen Daniel Alfredson, Tomas Alfredson, Sofi Landström samt änkan får Gunilla Alfredson ärva.

Pengarna finns i lösöre, men är också placerade i huset på Lidingö och i Hasse Alfredsons aktiebolag Skrivstugan. Huset hade 2015 ett taxeringsvärde på drygt 6,7 miljoner kronor.

Barnen ärver upphovsrätten

Enligt testamentet överförs upphovsrätten till Hasse Alfredsons många verk till Skrivstugan, och företagets aktier ärvs av barnen. Under de kommande tre åren kommer Gunilla Alfredson att kunna förbjuda ”varje åtgärd med aktierna som hon inte finner vara till bolagets och familjens bästa”.

Testamentet skrevs våren 2011 och är undertecknat av Hasse Alfredson och Gunilla Alfredson.

Var älskad underhållare

Hasse Alfredson dog på Danderyds sjukhus den 10 september efter några dagars vård. Han är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Alfredson slog igenom på 60-talet och blev så småningom en av landets mest älskade underhållare. Han rönte stora framgångar med sitt nära samarbete med Tage Danielsson som dog 1985.

Med revyer som ”Gula Hund” och ”Gröna Hund”, som regissör till filmer som ”Den enfaldiga mördaren” och ”Ägget är löst” manusförfattare till ”Äppelkriget” och Picassos äventyr”, med barnvisor som ”Blommig falukorv” och tack vare skådespelarinsatser i filmer som ”Utvandrarna” cementerade han sin plats i den svenska underhållningshistorien.

Hans Alfredsons bästa filmer 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM