Bono pekas ut i jätteläckan – köpte köpcenter i Litauen

Flera framstående stjärnor kopplas till superavsöjandet

Jätteläckan Paradise Papers avslöjar hur några av världens rikaste människor undviker att betala skatt.

Artisten och människorättsaktivisten Bono, 57, är en av dem.

Dokumenten avslöjar att U2-sångaren använt företag i skatteparadiset Malta för att köpa ett shoppingcenter i Litauen.

Den så kallade Paradisläckan offentliggjordes under söndagskvällen och avslöjar den avancerade men lagliga skatteplanering några av världens rikaste människor ägnar sig åt.

En av dem är den irländske artisten Bono, som är känd för sitt brinnande miljöengagemang och sin kamp för mänskliga rättigheter, skriver Daily Mail. Dokumenten avslöjar att sångaren använde sig av ett företag i Malta för att köpa delar av ett köpcenter i Litauen 2007 och därmed undvek att betala hög skatt.

Kostade 66 miljoner

Shoppingcentret The Ausra Mall köptes av den maltesiska firman Nude Estates Malta Ltd för närmare 66 miljoner kronor. Bono stod då som ägare till bolaget.

– Bono var en passiv minoritetsägare i Nude Estates Malta Ltd, ett bolag som var registrerat i Malta tills det frivilligt upplöstes 2015, säger sångarens manager i ett offentligt uttalande.

Som utländsk bolagsägare på Malta erbjuds man en kraftig skatterabatt, som gör att skatten ligger på endast 5 procent. Det har gjort landet till ett populärt tillhåll för bland annat spelbolag.

Låg skatt på Malta

Bono, som blev en välgörenhetsikon efter Band Aid-galan på 80-talet, har tidigare fått kritik för att han och de övriga medlemmarna i U2 placerat stora delar av sin förmögenhet i bolag utomlands.

Då försvarade han sig med att bandet ”betalar en förmögenhet i skatt”.

Skådespelaren Kiera Knightley och popdrottningen Madonna är ytterligare två namn som förekommer i ”Paradise papers”-dokumenten.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN