Lasse Kronér hoppar av julshow efter anklagelserna

Tar time out: ”Det kanske slutar med att jag tar ut pension och sätter mig på Nya Guinea”

avAndreas Hansson, Stina Dahlgren

Anklagelserna om sexuellt utnyttjande pressar Lasse Kronér.

Nu väljer han att hoppa av sin planerade julshow.

– Jag sitter och tittar mig i spegeln och undrar vad fan det är som händer, säger han till Nöjesbladet.

Lasse Kronér.

Lasse Kronér skulle ha deltagit i julshowen ”Jul för sjutton” mellan 24 november och 16 december. Nu meddelar arrangören att han hoppar av mot bakgrund av övergreppsanklagelserna i kölvattnet av #metoo.

”Givet det som har hänt de senaste dagarna känner jag att jag vill ta en time-out. (...) Jag behöver fundera, och fokusera på den situation jag nu ofrivilligt befinner mej i. Det är inte ett lätt beslut, men nödvändigt för mej, och för att ge mina musikerkollegor det utrymme de behöver”, skriver han själv.

– Jag har jobbat med detta sedan i mars. Jag äger manuset och har skrivit allting så är det en stor process men det blir svårt för mina artistkollegor när det blir stopp i bokningen och folk undrar vad som hänt, innan jag kan visa att anklagelserna är bullshit, säger han till Nöjesbladet.

Hur har det märkts på bokningarna?

– Jag har inte de siffrorna, men jag kände att innan allt är klart är det svårt att stå där med mina bästa kompisar även om de ville det. Vi är färdigrepade och allt är klart, men jag vill inte dra in dem i den här smeten. Det räcker att en är det, för så jävla roligt är det inte. Då är det bättre att jag kliver av.

”Jag sitter och tittar mig i spegeln”

Lasse Kronér har polisanmälts av en tidigare SVT-praktikant för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, en förundersökning är inledd. Lasse Kronér nekar till anklagelserna.

Han vill inte gå in på hur man mår just nu utan kommer kommentera det längre fram.

– Jag sitter och tittar mig i spegeln och undrar vad fan är det som händer. Jag fattar ingenting, jag kan inte förstå detta. Jag har aldrig varit i ett drev förut, nu undrar jag hur fan Mona Sahlin mår egentligen.

Kvar i showen finns ”Så mycket bättre”-aktuella Uno Svenningsson och Jenny Berggren från Ace of Base.

Kronér är fortfarande inblandad bakom kulisserna.

– Jag pratade just med kapellmästaren om ett arr, jag kommer naturligtvis hjälpa dem eftersom jag skrivit och gjort alla nummer måste jag ju finnas med som en rådgivare. Men jag kommer inte stå på scen.

”Kanske slutar med att jag tar ut pension”

Han känner stödet från delägarna Paul Blomgren och Mats Nordström i julshowen.

– Jag har varit jättetransparent sedan detta kom upp, alla vet exakt hundra procent storyn, allt som hänt och inte hänt. Paul och Mats försökte in i det sista ha kvar mig, om man kliver av så är det jag som ”blir skyldig” direkt. Det var en av de svåra sakerna att ta eftersom jag inte är skyldig. Jag har inte gjort ett skit och då är jag inte skyldig. Filmen ”Jagad” med Harrison Ford dyker upp i huvudet då och då.

Mats Nordström säger Kronérs beslut kom plötsligt.

– Vi tycker det är jättetrist. Hans personlighet är att vara den här glada och goa Lasse och så får han detta, det är fruktansvärt. Vi lider med honom och förstår honom och hoppas att allt detta är felaktigt. Han kände att han inte orkade längre. Han ligger hemma och är helt knäckt. Han är ju fantastiskt populär. Nu håller vi på att leta efter en ersättare

Enligt Lasse Kronér har han fått indikationer på att fler anklagelser kommer att dyka upp den närmaste tiden.

– Det kanske slutar med att jag tar ut pension och sätter mig på Nya Guinea och spelar fiol.