Eddie Van Halen död

Rocklegendaren blev 65 år

Eddie van Halen.
Eddie van Halen.

Eddie Van Halen har dött efter en tids kamp mot cancern.

Han blev 65 år.

”Han var den bästa pappan jag någonsin hade kunnat önska mig”, skriver sonen Wolfgang Van Halen på Twitter.

Amerikanska rockstjärnan och gitarristen Edward ”Eddie” Van Halen har dött 65 år gammal, rapporterar TMZ.

Enligt sajten dog han på tisdagen på St. Johns Hospital i Santa Monica. Vid sin sida fanns hans fru Janie, sonen Wolfgang och Eddie Van Halens bror, trummisen Alex.

Eddie Van Halen diagnostiserades med tungcancer år 2000 och han förklarades cancerfri två år senare. Men den kom tillbaka och under de senaste tio åren har han kämpat mot cancern som spridit sig till strupen. Och bara under den senaste veckan försämrades läget dramatiskt.

”Han var den bästa pappan jag någonsin hade kunnat önska mig. Varje ögonblick jag delade med honom av eller på scenen var en gåva. Mitt hjärta är krossat och jag tror aldrig att jag någonsin kommer att kunna återhämta mig. Jag älskar dig så mycket, pappa”, skriver sonen Wolfgang Van Halen på Twitter.

Eddie Van Halen 2004.
Eddie Van Halen 2004.

Grundade Van Halen

Eddie Van Halen grundade rockgruppen Van Halen 1972 tillsammans med sin bror och trummis Alex, basisten Michael Anthony och sångaren David Lee Roth. Tillsammans har de gjort rockklassiker som ”Panama”, ”Dance the night away” och superhiten ”Jump”.

Bandet slog igenom ordentligt i slutet av 70-talet och framgången höll i sig under hela 80-talet. I dag har de sålt över 90 miljoner album världen över.

Van Halen blev invalda i Rock & roll hall of fame 2007 och de uppträdde tillsammans för sista gången den 7 oktober 2015 under Hollywood bowl.

Eddie Van Halen har blivit utsedd till en av de mest inflytelserika gitarrister genom tiderna. Det är även han som har skrivit det berömda gitarrsolot i Michael Jacksons ”Beat it”.

Van Halen 1993.
Van Halen 1993.

Gene Simmons: Genuin och vacker själ

En hel rockvärld sörjer nu stjärnan. Kiss basist Gene Simmons, 71, hyllar honom på Twitter.

”Mitt hjärta är krossat. Eddie var inte bara en gitarrgud, utan även en genuin vacker själ. Vila i frid, Eddie!”, skriver han.

Janne Schaffer: Betytt jättemycket

Janne Schaffer, 75, även han gitarrist, säger att Eddie Van Halen betytt mycket för honom.

– När man hörde honom spela visste man direkt att det här är Eddie van Halen. Han skapade verkligen en egen musikalisk identitet, säger han till TT.

Enligt honom utvecklade han tekniken inom gitarrspelet.

– Han hade en bländande teknik men samtidigt ett genuint uttryck. Ibland brukar man säga att man inte ska ha för mycket teknik, men jag tycker att i hans fall var det en stor tillgång, säger Schaffer till TT.

Aerosmith: Vila i frid

Även rockgruppen Aerosmith har hyllat sin vän med ett svartvitt fotografi av dem tillsammans.

”Vila i frid. Du kommer att vara saknad!”, skriver de på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE