Så blir nya omgjorda ”Sommar med Ernst”

Ernst Kirchsteiger får hjälp av kändisar

”Sommar med Ernst” är tillbaka i ny tappning.

I årets säsong får Ernst Kirchsteiger besök av fem kändisar.

– Vi skrattar, pratar och blir lite allvarliga, säger tv-profilen.

Det våras för en trettonde säsong av ”Sommar med Ernst”, som för i år står inför en del förändringar. Ernst Kirchsteiger, 63, ska enligt traditionen renovera ett hus men denna gången med hjälp av kändisar. En av gästerna är Sanna Nielsen, 36, som programleder sommarens ”Allsång på Skansen”.

– Vi har ju levt i en pandemi och jag har ett sådant övertryck av längtan efter socialt umgänge, att få lyssna på vad andra säger. Liksom att få dela med sig av egna tankar och lyssna på andras historier. Då tänkte jag, ’kan vi inte bjuda in någon i varje program som kan hjälpa mig med lite enklare saker?’, säger tv-profilen till Aftonbladet.

Ernst Kirchsteiger i ”Sommar med Ernst”.
Ernst Kirchsteiger i ”Sommar med Ernst”.

Han berättar att han valt ut kändisar som han är nyfiken på, men att gästlistan är hemlig eftersom att inspelningarna fortfarande pågår.

– Det är folk i olika åldrar. Vissa kände jag inte ens till men de visade sig vara jättestora på sina håll. Det är en ung människa som jobbar med något helt annat än mig och det är en äldre person som gjort stora avtryck i Sverige.

Vågade stå på sig

Tv-profilen berättar att han och Sanna Nielsen hade lite gemensamma vänner men att de inte kände varandra innan programmet.

– Jag visste att det skulle bli kul att träffa henne och det blev det också. Vi har ganska mycket gemensamt. Hon kommer också från en liten ort och vi båda är ovanligt långa. Hon gillade att sjunga vid en väldigt ung ålder, och jag ville hålla på med konst och bli scenograf som ung.

– Vi båda gjorde lite udda saker där vi bodde, och då uppstår ju frågan hur vi ändå lyckades? Eller att hur vi vågade stå på oss? Istället för att rätta oss i ledet och spela fotboll, det gjorde i Degerfors där jag kommer ifrån.

Ernst Kirchsteiger i ”Sommar med Ernst”.
Ernst Kirchsteiger i ”Sommar med Ernst”.

Han säger att ”Sommar med Ernst” inte förvandlats till ett intervjuprogram, utan behåller sin ursprungliga form.

– Vi skrattar, pratar och blir också lite allvarliga. Vi pratar om saker som jag kanske inte känner till om dem. De pratar med mig om saker de kanske inte vet om mig, om barndom till exempel. Det är som att prata med kompisar liksom, ingen intervju.

Vill skapa poesi

Det mer eller mindre förfallna huset som Ernst ska renovera i år ligger precis vid havet i Skåne.

– Det här är verkligen ett annorlunda hus och en annorlunda plats. Det är en av de absolut vackraste platserna vi spelat in på och man har havsbrus i öronen konstant där. Själva huset är ganska litet och har två huskroppar. Det är ett äldre fiskartorp men så byggde de ut huset på 70-talet, en ganska okänslig utbyggnad som är ganska stor.

Ernst Kirchsteiger i ”Sommar med Ernst”.
Ernst Kirchsteiger i ”Sommar med Ernst”.

Han säger att utmaningen med renoveringen är att få 70-talsutbyggnaden att smälta ihop med det äldre torpet.

– Att lyckas få huset att bli till ett, få fram det där som jag kallar poesi. Det som inte är en gallskrikande känsla, utan som är lite försiktig. Det känns som att det kommer att bli riktigt bra, säger Ernst.

”Sommar med Ernst” har säsongspremiär torsdag 24 juni på TV4 och TV4 Play.


Publisert:

LÄS VIDARE