Linn Elmervik

Är bönderna i ”Bonde söker fru” ute efter en Stepford wife?

Linn Elmervik: Ve och fasa om en tjej med ångest dyker upp

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mats Thomsson, Patrik Fernlund, Erik Parai Arnesson och Pontus Mikaelsson är årets bönder i ”Bonde söker fru”.
Mats Thomsson, Patrik Fernlund, Erik Parai Arnesson och Pontus Mikaelsson är årets bönder i ”Bonde söker fru”.

När ska män sluta leta efter glada och enkla tjejer?

I säsongspremiären av ”Bonde söker fru” blir dejtingvärldens könsroller kristallklara.

Det slår aldrig fel.

Nästan varje år dyker den där killen upp i ”Bonde söker fru”, han som tittar på Linda Lindorff och förklarar att han är ute efter en ”enkel tjej”. Någon som inte ”krånglar till det”. Gärna glad också, som om det vore ett personlighetsdrag snarare än ett känslotillstånd. Ibland är de flera stycken varje säsong.

I år är det spannmålsbonden Pontus Mikaelsson, 35, från Dalarna som uttrycker sin längtan efter en okomplicerad livspartner.

– Hon ska vara positiv, hon ska vara glad. Inte krångla till det så mycket och vara ganska enkel, meddelade han i säsongspremiären.

Till Pontus försvar är han som sagt inte ensam. Han är bara en i mängden av män som sökt glada och enkla tjejer i ”Bonde söker frus” femtonåriga historia. Och jag börjar undra: Har vi inte kommit längre?

Ve och fasa om en tjej med ångest dyker upp

I ett samhälle som systematiskt värderar män högre än kvinnor kommer böndernas önskemål kanske inte som någon överraskning, men är det värsta brott en kvinna kan begå fortfarande att vara ”jobbig”? I så fall blir jag så trött att jag vill dunka huvudet i en vägg.

Det går att förstå vad bönderna menar. Vem vill inte ha en glad och rolig livspartner hellre än en deppig? Det är dessutom svårt att beskriva sin drömtjej på 30 sekunder framför en tv-kamera. Men jag har sällan hört en kvinna uttrycka sig på samma sätt om en man.

Jag älskar ”Bonde söker fru” och de modiga bönderna, men vissa mäns jakt på en kvinnlig stereotyp känns medeltida. Programmet har utvecklats under åren och kvinnliga och homosexuella bönder har fått ta mer plats. Men de enkelspåriga killarna hänger sig kvar.

För ve och fasa om en tjej med starka åsikter och dåligt morgonhumör som ibland får ångest skulle trava in på gården och vilja gå på dejt. Någon som säger emot och kanske till med blir irriterad om de inte plockat ur diskmaskinen? En helt vanlig människa med en personlighet.

Till er bönder som ständigt pratar om en okomplicerad tjej har jag bara en fråga: Vad är det ni vill ha egentligen? En lobotomerad Stepford wife?


Fotnot: I den amerikanska filmen ”The Stepford wives” från 1975 byts fruarna i förortsidyllen Stepford ut mot perfekta robotkopior av sig själva. Deras uppgift är att le, sköta hemmet och vara till behag. Filmen spelades in på nytt 2004 med Nicole Kidman i huvudrollen. Den bygger på Ira Levins bok från 1972.


Veckans hiss

Patrik Fernlund är bonde, countryartist och älskar cowboyhatt. Nu söker han mannen i sitt liv och det är omöjligt att inte älska honom.

Veckans diss

Att skogsbonden Jon-Erik Andersson fick corona innan ”Kärlek åt alla”-inspelningen ens hunnit starta och tvingades hoppa av hela programmet.

Publisert:

LÄS VIDARE