Franskt medieupprop efter hot mot Charlie Hebdo

Av:  Anna Grönberg/TT

100 franska medieorganisationer har undertecknat ett upprop till stöd för yttrandefrihet efter att dödshot riktats mot anställda på satirtidningen Charlie Hebdo.
100 franska medieorganisationer har undertecknat ett upprop till stöd för yttrandefrihet efter att dödshot riktats mot anställda på satirtidningen Charlie Hebdo.

100 franska medieorganisationer har undertecknat ett öppet brev till stöd för yttrandefrihet efter att dödshot riktats mot anställda på satirtidningen Charlie Hebdo.

Uppropet, som undertecknats av 100 franska tidningar och tv- och radiostationer, utlöstes av att HR-chefen på den franska satirtidningen Charlie Hebdo under måndagen tvingats lämna sitt hem i Paris efter att ha hotats till livet, skriver Le Monde. Tidningen publicerade nyligen återigen ett antal kontroversiella karikatyrer av profeten Muhammed – vilka tidigare utlöst stora protester inom den muslimska världen. Publiceringen skedde i samband med att rättegången mot 14 personer som misstänks vara inblandade i terrordådet mot tidskriftens redaktion 2015 inleddes i Paris i början av september.

"Hädelse är inte ett brott"

“Ni har rätt att uttrycka er åsikt och att kritisera andras – vare sig det handlar om politiska, filosofiska eller religiösa frågor – så länge era handlingar inte strider mot lagen. Låt oss därför minnas, i solidaritet med Charlie Hebdo, som betalade för denna frihet med blodet från sina anställda, att hädelse inte är ett brott i Frankrike", skriver undertecknarna av uppropet med titeln "Tillsammans försvarar vi friheten".

Teckningar utlöste protester

Beslutet av Charlie Hebdos ledning att återpublicera karikatyrerna på sitt omslag utlöste precis som då man första gången 2006 publicerade dem stora protester i delar av den muslimska världen, bland annat i Pakistan och i Turkiet.

Teckningarna ackompanjerades dock den här gången av rubriken ”Allt detta, på grund av detta” och av en ledare av Charlie Hebdos chefredaktör Laurent “Riss” Sourisseau, som skriver: "Vi lägger oss aldrig. Vi ger aldrig upp."

Publisert:

LÄS VIDARE