Bianca Ingrosso: Jag lider fortfarande av min bulimi

Kritiken mot kändisar som triggar andras ätstörningar

Bianca Ingrosso kämpar med sin bulimi.

I en frågestund på Youtube kritiserar hon hur andra kändisar pratar om sin ätstörningsproblematik – de kan trigga liknande problem hos andra, menar hon.

– Snälla rara, om du är offentlig och ska prata om det, läs på, säger Bianca Ingrosso.

Hon har varit öppen med att hon fortsätter att kämpa med sin ätstörningsproblematik. I en frågestund på Youtube berättar Bianca Ingrosso, 25, nu att hon fortfarande lider av bulimi.

– Jag har fått frågan om jag har fått tillbaka min bulimi så pass mycket att jag ibland kräks och svaret på den frågan är ja. Jag kräks absolut inte lika ofta längre, men jag lider av att jag kan få ångest. Jag har väldigt svårt att säga att jag får panikångestattacker, för det är ett enormt laddat ord, men jag får panik väldigt ofta. Det gäller inte bara kring mat, utseende och kroppshets, utan det gäller mycket, säger hon i videon.

Bianca Ingrosso berättar om sin ätstörningsproblematik i sin senaste vlogg.
Bianca Ingrosso berättar om sin ätstörningsproblematik i sin senaste vlogg.

”Kopplad till min ångest”

– Min bulimi är väldigt kopplad till min ångest, men ja, ibland kräks jag och jag skulle till hundra procent säga att jag fortfarande lider väldigt mycket av min bulimi och att jag har bulimi. Den är påtaglig, ibland har jag den i schack och jag hittar bra lösningar och är stark och självsäker i mig själv. Men det finns väldigt jobbiga dagar.

I videon kritiserar Bianca Ingrosso andra kända profiler som hon menar kan trigga ätstörningar hos andra personer när de inte vet hur de ska prata om sina egna problem.

– Jag har fått höra att min historia har triggat folk medan den också hjälper folk, det är svårt hur man ska prata om det, säger hon.

Inför att Bianca Ingrosso skulle göra ett avsnitt av ”Sommar” i P1 2018 valde hon därför att ta kontakt med experter på ätstörningar för att lära sig hur hon skulle kunna berätta öppet om sin egen problematik utan att trigga andra.

Irriterad på kändisar

– När folk pratar om sina egna erfarenheter och tar upp specifika antal gånger de spydde, specifikt vad de åt, kilometer de sprang...de siffrorna triggar mer än det hjälper. För de som inte har nån ätstörning spelar det ingen roll vad du säger, för de kan ändå inte relatera. Nu är jag ganska hård, men det är så det är. Och de som lider av ätstörning och kroppshets kommer ta till sig av siffrorna och jämföra, säger Bianca Ingrosso i Youtube-videon.

Hon vänder sig direkt till andra kändisar som i sociala medier pratar om egna erfarenheter av ätstörningar.

– Jag kan bli så irriterad och förbannad när jag ser människor prata om det här ämnet och det enda som egentligen sker är att du bara triggat så många som lider av en ätstörning, för nu har de jämfört sig med hur mycket du åt och hur mycket du sprang. Snälla rara, om du är offentlig och ska prata om det, läs på. Kontakta nån som vet och fråga hur du kan prata om det här på bästa sätt utan att trigga nån, säger hon i videon.

Publisert:

LÄS VIDARE