”Clabbe” om kärleken till hustrun Nina: ”Verkligen helt underbart”

Snabbpratande radioprofilen fyller 75 år

Till en början hade folk åsikter om åldersskillnaden på 26 år.

Men kärleken håller i sig för Clabbe af Geijerstam och hustrun Nina som nu varit gifta i 13 år.

– Det är verkligen helt underbart och problemfritt, säger han till Aftonbladet.

Tro det eller ej, men den evigt unge Claes ”Clabbe” af Geijerstam fyller 75 år idag. En ålder han inte fäster någon större vikt vid.

– Jag har inte ägnat det speciellt många tankar. Jag tar en dag i taget och inte en period i taget. Jag tycker jag mår likadant som jag gjorde för 10-15 år sedan. Jag är i någorlunda form, men jag håller mig inte i form. Det tror jag är jobbets förtjänst. Jag har fram till mars i hela mitt liv turnerat och stått och spelat musik som DJ i fyra timmar två gånger i veckan, då behöver man inte gå på gym, säger Clabbe till Aftonbladet.

Skjuter upp firandet

På frågan hur dagen ska firas så låter han som många andra jubilarer i dessa tider.

– Jag hade en plan, att jag och min fru Nina skulle gå ut och äta med ett 20-tal vänner i ett chambre separée, men det känns inte så kul att gå ut och äta klockan 17 så jag skjuter det framåt.

Clabbe af Geijerstam.
Clabbe af Geijerstam.

Han har varit den snabbpratande Clabbe med hela svenska folket i många år. Vad många inte vet är att det var musikerkompisen Ola Håkansson som myntade namnet.

– Det stämmer. Det är kanske inte det hippaste namnet, men jag har gillat det. Det fanns nämligen två Claes i Radiotjänsts gosskör och det gick ju inte. Då sa Ola som också var med, ”han får heta Clabbe”.

Turnerade med Abba

Nämnde Ola Håkansson startade så småningom bandet Ola and the Janglers och efter att ha varit ifrån varandra en tid så hittade de forna vännerna varandra igen och Clabbe fick plats i det på 60-talet populära bandet och blev popstjärna.

Du turnerade också med Abba och var deras ljudtekniker?

– Jag intresserade mig mer och mer för tekniken och lärde mig en del så när det var dags för Abba att turnera första gången 1974 så stack vi ut i Europa i två Mercabussar. Sedan har jag gjort alla deras 210 spelningar, inklusive den legendariska Australien-turnén 1977. Vi avslutade i Budokan i Tokyo 1981, det var den sista spelningen.

Clabbe af Geijerstam.
Clabbe af Geijerstam.

Du var med i första uppsättningen av ”Idol”-juryn – visst var det lite mer raka rör på din tid?

– Nja, jag tror att de agerar efter hur konceptet ändras och gör det program de vill göra. Jag tror att de har kommit fram till att de ska jobba på det här sättet. ”Idols” genomslagskraft var att vi kunde säga till någon att den inte var bra. Men sensationseffekten är överspelad. Idag ska det vara bra stämning hela vägen, det är inte rolig tv att vara så tuffa som vi var. 

Du vann Melodifestivalen 1973 med ”Sommaren som aldrig säger nej” med gruppen Malta. Textraden ”Dina bröst är som svalor som häckar” orsakade rabalder i folkhemssverige?

– Rabaldret uppstod också på grund av att det var Lars Forssell som skrev textraden, en akademiledamot som hade koll på poesi. Men det visade väl på hur lite folk läser poesi. Raden handlar ju om svalbon och hur de ser ut, en ladusvala bygger sitt bo under taknocken, det är runt och fint och det är där svalorna häckar. I och med att de häckar så blev det humor.

”Clabbe” med hustun Nina.
”Clabbe” med hustun Nina.

Privat är Claes af Geijerstam gift med sin fru Nina sedan snart 13 år tillbaka.

– Det är verkligen helt underbart och problemfritt. Jag fick också en familj att ta hand om. Jag fick två barn på köpet och jag har engagerat mig mycket i dem. Det har varit jättekul. Jag har ju inga barn själv så det var på tiden att jag fick det.

Du har tidigare nämnt att folk har haft åsikter om åldersskillnaden på 26 år?

– Folk har alltid åsikter, men det är ingenting att ha någon åsikt om. Om två människor möts och blir kära i varandra och kärleken består, vad ska man göra åt det? Tycker man om varandra och vill vara tillsammans för att man älskar varandra, då räcker det bra tycker jag.

Om du tittar tillbaka på ditt liv, vad är du mest stolt över?

– Att jag har klarat mig själv som egen företagare. Jag är inte världsbäst på något, men jag är ganska bra på det jag gör. Det är jag stolt över snarare än en viss specifik grej.

Clabbe af Geijerstam
Clabbe af Geijerstam
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN