Vem är Sjöbjörnen i ”Masked singer”? Här är alla ledtrådar

Ledtrådarna, låtarna och panelens gissningar – här är allt om Sjöbjörnen

I ”Masked singer” döljer sig kändisar bakom masker.

Det är upp till en expertpanel och tv-tittarna att gissa vem som döljer sig bakom masken.

Vem är Sjöbjörnen? Här är alla ledtrådar och gissningar.

Sjöbjörnen
Sjöbjörnen

Avsnitt 1:

 • Låt: Calum Scotts ”You are the reason”
 • Möjliga ledtrådar: Ett fartyg, schackspel
 • Sjöbjörnens egen beskrivning:
  – Jag kanske ser rätt stöddig ut, men just nu känner jag mig som att jag står på plankan. Hur kunde jag ge mig ut på så här djupt vatten? Jag upptäckte tidigt att idrott var min grej. All energi måste ut nånstans, jag tränade alla sporter jag kunde, men det var löpning jag blev riktigt bra på. Och jag har faktiskt fortfarande ett svenskt rekord. Det jag älskade mest var att höra speakern i loppen ropa mitt namn. Men det var inte alltid jag kom först i mål. Snart tvingades jag välja en annan väg och numera jobbar jag med andra typer av spår. Mitt mål med det här programmet är att hitta min egen röst, jag vet hur jag låter som alla andra, men hur låter jag som mig själv?
 • Panelens gissningar:
  Pernilla Wahlgren: Om den här snubben pratar svenska blir jag förvånad för han låter som Johnny Logan.
  Nour El-Refai: Först tänkte jag att det kunde vara en imitatör men det kan också vara en skådis och när du drog ditt svärd där tänkte jag det här är nån som blir lite förbannad ibland, kan det vara Ola Rapace?
  Felix Herngren: Jag tyckte jag kände igen rösten, jag tror att det är John Lundvik, han sportade när han var ung.
  Måns Zelmerlöw: Skidåkare blev du nog till slut, så då är jag just nu inne på Per Elofsson.
 • En sista ledtråd:
  Hur var du i skolan?
  – Jag har inte ens gått gymnasiet. Ändå har jag testat på läraryrket.
 • Fler panelgissningar:
  Pernilla: Det finns ju en idrottsmans om sjunger jättebra och det var han som var med i ”Idol”. Kevin Walker. Jag säger det.
  Måns: Välkommen till ”Masked singer” Björn Ferry.

Avsnitt 2:

Var inte med.

Avsnitt 3:

 • Låt: Tori Kellys ”Don’t you worry ’bout a thing”
 • Möjliga ledtrådar: Styrka: Taktisk. Svaghet: Nervig.
  En bok med siffrorna 191 och 34, ett dragspel, en metronom, en spindel. Potatisar.
  David Hellenius: Sjöbjörnen är en före detta löparstjärna som har rest ut över haven med nya länder i sikte.
 • Sjöbjörnens egen beskrivning:
  – Jag var så nervös innan jag gick upp på scenen. Men tack vare min dräkt vågade jag äntligen sjunga ut. Nu vill jag bara sjunga mer. Jag växte upp på samma plats som den mest musikaliska 65:an. Och han spelade faktiskt samma instrument som min mamma. Själv gick jag i pappas fotspår. Jag håller på Bollnäs i bandy och Leksand i hockey men det borde jag inte göra. Min fru har tävlat för Sverige på internationell nivå och hon är min största supporter. Polis var mitt drömyrke, men inte den hårda typen. Utan mer en sån som talade folk till rätta och jag blev också något av en snäll pirat. Men mina ord är inte lag. Själv är jag rätt nervig, men jag vill gärna skänka andra trygghet. Jag har dessutom samarbetat med en av Sveriges mest kända poliser. Ni behöver inte oroa er för mig. Det räcker att jag gör det.
 • Panelens gissningar
  Felix Herngren: Jag tänkte på låten ”Worrying kind” så tänkte jag, är det Ola Salo. Han är ju född i Avesta och skulle kunna heja på dalmaslag, men är uppväxt i Småland så han borde inte heja på Leksand.
  Nour El Refai: Jag försöker lägga ihop lite ledtrådar, det är det här med löpare, jag tror att det är en väldigt rolig person. Du sa att du imiterar, jag tror att det är Björn Gustafsson.
  Måns Zelmerlöw: Samarbete med Sveriges bästa polis, det måste vara Martin Melin, så jag går på att det här är Daniel Nannskog.
  Pernilla Wahlgren: Det här är en man med pondus, nån lite äldre. Ska vi gå på björntemat skulle det kunna vara Björn Borg, men han är inte så här cool.
 • En sista ledtråd: En våg.
 • Fler panelgissningar
  Felix Herngren: Kan det vara Thomas Bodström, han är advokat och ska väga för och emot.
  Måns Zelmerlöw: Jag tror att det är Lance Hedman.
  Pernilla Wahlgren: Jag gissar äldre, Magnus Hedman.

Avsnitt 4:

Var inte med.

Avsnitt 5:

 • Låt: Celine Dions ”All by myself” och Pharrell Williams ”Happy”
 • Möjliga ledtrådar: Psykologbesök, sprutor på bild. Tecknad bomb som exploderar. Flygplan. Ordet Lycklig? Kanelbullar. Koppel. Ormar.
  Hellenius: Du är egentligen en orolig person med en viss idrottsbakgrund och är gift med nån som har tävlat utomlands, det är du stolt över också, kan vara en ledtråd. 
  – Jag är ingen kaxig björn. Faktum är att jag lider av dålig självkänsla. Jag är med här för att jag hoppas att jag i slutet av den här resan kan slå mig själv för bröstet och tro på min egen förmåga. Undrar om ni börjar koppla vem jag är? Mitt liv har varit rena cirkusen. Ni ser mig som sjöbjörn, men jag har också varit grodman. En björn kanske verkar stor och stark men jag har haft mörka perioder när jag inte trott att det fanns nån framtid och jag har fått kämpa för att våga visa mig som jag verkligen är. Min diagnos är att jag är bra på att sätta igång saker men inte lika duktig på att göra klart, ändå har jag slitit som ett djur. Det är kanske inte alla som tror det men jag är skolad dansare och har uppträtt inför miljonpublik. Däremot har jag inte visat hela mitt musikaliska jag, men nu ska jag göra det, alldeles själv.
 • Panelens gissningar
  Pernilla Wahlgren: Det här är en stor nallebjörn och jag känner nu att jag tror jag känner igen rösten och jag gissar på någon som jag vet har dålig självkänsla. Han pratade om diagnos och frun som har tävlat utomlands. Det finns en person som har en fru som varit fröken Sverige och tävlat utomlands, så min gissning är att det här är Anders Bagge.
  Måns Zelmerlöw: Jag hade gärna snott Pernillas gissning, jag var inne på att det var en politiker, Jan Emanuel.
  Nour El Refai: Jag tänker att det kan vara Jens Lapidus.
  Felix Herngren: Jag hörde det här olycklig, dålig självkänsla, då tänkte jag på min bror Måns Herngren, dels var han gift med Kajsa Bergqvist höjdhopperskan, och min bror har vunnit SM i konstsim. Sen kom det en kommentar om att det är en utbildad dansare, är detta Persbrandt? Han är utbildad dansare.
 • Fler ledtrådar, två sanna och ett falskt påstående:
  – Jag kan cykla på bakhjulet i över en kilometer.
  – Jag tror att fantomen finns på riktigt.
  – Mitt riktiga namn är en ordlek.
 • Fler panelgissningar
  Felix Herngren: Ola Salo, det är väl Ola Salo baklänges, det är en palindrom.
 • Ledtråd inför andra låten:
  – varje gång jag är i tävlingssammanhang och jag befinner mig i en stor arena kan jag snabbt avgöra vem som är mest taggad inför kvällens match. Det som i slutminuten skiljer vinnare från förlorare är hängivelse. Den inställningen tar jag med mig in på scen. nu ska ni få se vad en lycklig björn kan åstadkomma.

Avsnitt 6:

Var inte med.

Avsnitt 7:

 • Låt: Earth, wind & fires ”September”
 • Möjliga ledtrådar:
  Styrka: träffsäker
  Svaghet: impulsiv
 • Ledtrådar från maskerad person som känner Sjöbjörnen: Fotbollskort på Ralf Edström, motorcykelhjälm, ett spratt eller practical joke
  – Äntligen får ni också höra Sjöbjörnen sjunga. Motorintresset har vi gemensamt, Sjöbjörnen har ju kört sen han var barn och han har gjort succé i USA. Jag har kommit tvåa efter en sexfaldig världsmästare. Det här racet ska han leda hela vägen och han ska bräcka alla andra. Hoppas bara inte att det slutar med en krasch. Jag är otroligt stolt över att Sjöbjörnen klarar det här och det är nog släkten i Värmland också.
 • Panelens gissningar på personen som pratade om Sjöbjörnen:
  Nour El Refai: Jag var inne i är det nån rallybrud. Men det kan vara Laila Bagge som pratar.
  Måns Zelmerlöw: Jag var inne på att det skulle kunna vara Tina Thörner.
 • Panelens gissningar
  Pernilla Wahlgren: Jag står fast vid att det kan vara Anders Bagge, så kan det ha varit hans fru i inslaget Johanna Lind. Jag vet inte om de har nåt motorintresse tillsammans som jag inte känner till. Men Johanna pratar Norrköping väl?
  Måns Zelmeröw: Jag är också inne på Anders Bagge, jag har skrivit med honom och han sjunger vansinnigt bra. Han stod och grillade också, grillar ”idol”-deltagarna.
  Nour El Refai: Det är en rolig tanke att det är Bagge som har gjort samma sak som vi gör nu.
  Felix Herngren: När de pratade om Värmland och racing så kan det vara Kenny Bräck under sjöbjörnsdräkten.
 • Fler ledtrådar
  Sjöbjörnen räcker över en låda med godis till Pernilla Wahlgren.
 • Fler panelgissningar
  Pernilla Wahlgren: Sa du Kenny Bräck? Men det här är ju bräck, godiset bräck, när man blandar allting i en enda... Men gud är det Kenny Bräck?

Avsnitt 8:

 • Låt: David Guetta, Usher – ”Without you”
 • Möjliga ledtrådar:
  En trafikkon, hårspray, övervakningskamera.
 • Ledtrådar som Sjöbjörnen säger:
  – Panelen har verkligen haft olika teorier om vem jag är. Ett av mina starkaste minnen är när Pernilla sa att hon ville ta med mig hem. Men för mig har Pernilla alltid varit som en del av familjen. Aldrig trodde jag väl att jag skulle gå till semifinal i en sångtävling. Det känns helt bak och fram. Visst har jag många guld, men det här loppet vill jag verkligen vinna. Nu gäller det att lägga in en växel till.
 • Panelens frågor:
  Pernilla Wahlgren: Är vi släkt?
  – Det beror på vad man väljer för etikett.
  Felix Herngren: Om du måste välja, motor eller musik?
  – Då väljer jag motorer, för det är inte jag som styr.
 • Panelgissningar
  Pernilla Wahlgren: Jag tänker att om det är Anders Bagge så har han ju samma efternamn som min brors exfru Laila Bagge.
  Måns Zelmerlöw: Jag är inne på samma linje som Pernilla, många guld tror jag är många guldskivor, och det här med motorintresset, sitter inte han på Ekerö eller så och så åker han runt på sin traktor?
  Nour El Refai: Jag tycker att det är svårt med Sjöbjörnen, jag har också varit inne på Anders Bagge men jag vet inte om han sjunger så här. Jag går på att det är någon i Pernillas familj, att det är någon av brorsorna. Hon känner ju inte ens igen sin egen mor i fårdräkt, men hon dras ju till Sjöbjörnen.
  Felix Herngren: Jag tror att det är Kenny Bräck.

AVSNITT 8: SJÖBJÖRNEN AVSLÖJADES

Anders Bagge, 53, gömde sig bakom masken.

Ledtrådarna förklarade:

 • Anders gick från löparspår till andra typer av spår – nämligen skivspår, som finns på klassiska vinylplattor.
 • Vi såg en våg – både en symbol för rättvisa eftersom han sitter i juryn i ”Idol”, och han har också berättat om kampen för att få ned i vikt. 
 • Låten ”All by myself” var en ledtråd – det var ju en hit med Céline Dion som Anders Bagge arbetat mycket med.
 • Även låten ”Happy” och ordet ”lycklig” var ledtrådar. Anders var med i gruppen Legacy of Sound som hade en stor hit med ”Happy” på 90-talet. 
 • Hans liv har varit rena cirkusen, särskilt när ett tv-team följde Anders och hans fru Johanna i serien ”Cirkus Bagge”. 
 • Anders ser Pernilla som ”en del av familjen”. Pernilla Wahlgren har jobbat både med Anders pappa och hans bror, båda i musikbranschen.

Artikeln uppdateras kontinuerligt för varje gång nya ledtrådar nämns i programmet om vem som döljer sig under masken.

Publisert:

LÄS VIDARE