Jureskog rånad under ”Världens bästa burgare”

Stjärnkocken : ”Det var en jävligt läskig upplevelse”

1 av 3
NÖJE

Han varnade sina kollegor – men gav sig själv ut i det ruffiga området i San Francisco.

Då sprayades stjärnkocken Johan Jureskog med pepparspray och rånades på 300 dollar.

– Det var en jävligt läskig upplevelse, säger han.

Johan Jureskog hade njutit av en ledig kväll med middag ihop med en vän under inspelningen av ”Världens bästa burgare” i San Francisco i november förra året.

– Jag var väl inte helt nykter när jag kom tillbaka till hotellet. När jag skulle lägga mig kände jag att jag behövde få i mig vätska, jag skulle upp om sex timmar och spela in 15 timmar. Jag hade tagit av mig klockan och gick ner i t-shirten, berättar han.

På väg tvärs över gatan, tio meter från en Seven Eleven-butik attackerades han plötsligt med pepparspray av ett okänt antal gärningsmän och rånades på sina pengar, berättar han.

– Jag hade 300 dollar i handen. Det var inte mer än hundra meter från hotellet och det var fortfarande människor ute på gatorna men ingen gjorde något. Jag visste ens vad pepparspray var och bara: ”vad fan hände, blev jag blind nu?” och sprang helt blind in i foajén på hotellet och bara skrek.

Chocken kom ifatt

Polis och ambulans tillkallades direkt och han kördes till sjukhus där hans ögon spolades i tre timmar och medicinerades med antibiotika.

– Jag har aldrig haft så ont i hela mitt liv, det bara stack i ögonen. Det enda jag tänkte var att jag skulle stå framför kameran klockan 08. När jag kom tillbaka till hotellet ringde jag hem och sedan slöt jag ögonen och vilade en timma. Sedan var det bara att bita ihop och sätta på sina Raybans, det var en tuff dag. En inspelningsdag kostar sjukt mycket pengar och hela teamet stod redo, säger han.

Först efteråt kom chocken ifatt honom.

– Jag insåg vad som kunnat hända. Det var en jävligt läskig upplevelse, jag är bara glad att det inte var en kniv eller pistol inblandad. När jag sedan åkte tillbaka till USA tänkte jag mer på folk, man blir kanske mer misstänksam, säger han.

Varnade själv kollegorna

Det ironiska är att han själv varnade sina kollegor för att gå ut ensamma under vistelsen.

– Jag har varit ganska mycket i San Francisco, när vi rullade in vid ett ganska ruffigt hotell mitt i Tenderloin sa jag: okej, det här är ett av de farligaste områdena i hela USA så ingen går ut själv här. Jag menar allvar, detta är dåliga kvarter, man kan bli skjuten här. Det var lite lustigt att vi hamnade där kan jag tycka.

Är du kritisk mot produktionens val av boendeområde?

– Nej, det är jag som är dum i huvudet som går ut med pengar i handen och tror att inget händer för att det bara är hundra meter bort.

Susanne Nylén, presschef för MTG som står bakom TV3-serien, säger att man tar händelsen på allvar.

– Vi förutsätter att produktionen tar god hand om våra profiler under inspelningen och kan se till att hålla en hög säkerhetsnivå. Det är beklagligt att Johan Jureskog utsatts för ett rån och vi ska så klart se över vad vi kan lära oss av detta i rutinerna framåt.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV3